IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 души ще работят в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха

Петте оперативни бази ще са разпределени в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев

13:16 | 03.05.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

С правителствено постановление от днес се създава Център за спешна медицинска помощ по въздуха, а от 15 май ще бъде назначен и персоналът към него. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в Министерския съвет, цитиран от БТА.

„Близо 60 души ще бъде персоналът в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Той ще включва пет оперативни бази“, уточни той.

От думите на министъра стана известно, че петте оперативни бази ще са разпределени в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол.

„Бях на посещение с делегация от Министерството на здравеопазването през изминалата седмица в Италия, във фирма „Леонардо“. Исках лично да проследя изпълнението на договора ни, който подписахме преди месец с фирмата, за закупуване на шест хеликоптера. Използвах случая, освен да видя как върви изпълнението на договора, да посетя и италианския Национален център за спешна медицинска помощ, за да видя тяхната организация каква е. Ще заимстваме доста неща, тъй като този център работи повече от 15 години и организацията е много добра“, разказа министърът.

Асен Меджидиев уточни, че при посещението си е видял хангарите с оборудването за хеликоптерите, помещенията за дежурните медици и пилоти. „Паралелно с това посетих и обучителния център, като взех програмите за обучение на медици и пилоти“, допълни министърът.

Меджидиев съобщи, че от тази седмица вече се провеждат и прегледите на медиците, които ще дежурят в петте оперативни центъра, а от понеделник другата седмица ще започне и тяхното обучение. До момента са записани 106 медицински специалисти, изявили желание да се включат в работата на спешната помощ по въздух. Той увери, че ще има пълно покритие от медицински лица на оперативните центрове.

"През тази седмица Министерството на здравеопазването започва обществените поръчки за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите", уточни министърът на здравеопазването и изрази надежда те да бъдат готови до края на юли, когато се очаква страната вече да разполага с два хеликоптера с чуждестранни пилоти.

„Софтуерната програма за работа на новосъздадения център, който ще има координационни функции, е възложена на „Информационно обслужване“. Финансовите средства за функционирането му са осигурени от държавата и предстои да бъде решено и обявено кой ще го ръководи“, обясни д-р Меджидиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още