IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство предлага създаването на Център за спешна медицинска помощ по въздух

Той ще оказва спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица, както и пренос на донори на органи или органи

16:44 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Министерство на здравеопазването предлага създаването на Център за спешна медицинска помощ по въздух чрез постановление на Министерския съвет, съобщава БТА. Основната му дейност ще бъде оказване на спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица на местопроизшествието и по време на транспортирането; осигуряване на медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт на донори на органи и на органи, предназначени за трансплантация, кръв и кръвни съставки, при необходимост от придружаване, както и осигуряване на медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт за нуждите на Министерството на здравеопазването, при необходимост от придружаване.

Друга негова задача ще бъде координация на дейностите по предоставяне на транспорт по въздух, както и при възникнала нужда от специализиран въздушен транспорт чрез междуструктурна комуникация с Държавния авиационен оператор, центровете за спешна медицинска помощ, лечебните заведения, структурите на Министерството на вътрешните работи, регионалните здравни инспекции, Министерството на здравеопазването и други държавни институции и др. 

Проектът на постановлението е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

Около 15% от населените места са с време за достъп в диапазона над 30 минути, при които оказването на адекватна медицинска помощ при спешни състояния е силно затруднено. Освен това съществува известна неравнопоставеност на населението по отношение на времето за достъп до спешна медицинска помощ, която според европейските стандарти е най-ефективна, ако бъде оказана в рамките на до 20 минути от инцидента, се посочва в доклада на министър Меджидиев.

Анализ за създаването на новия Център, включващ в структурата си четири бази за оказване на спешна помощ по въздух – в София, в Долна Митрополия, във Варна и в Безмер, показва, че ще са необходими допълнителни 8 500 000 лв., от които 6 800 000 лв. годишно за възнаграждения на служителите.

Първите два хеликоптера за нуждите на спешната медицинска помощ се очакват в България в средата на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още