IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мими Виткова: Паралелният износ оставя пациенти без важни лекарства

Проблемът може да се реши с адекватна държавна политика, смята бившият министър

12:28 | 21.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Причините за недостиг на лекарства в аптечната мрежа у нас са поне две, като проблемите с дефицита на важни медикаменти от последните месеци са свързани изцяло с паралелния износ. Това каза бившият здравен министър Мими Виткова в коментар по Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че основна причина е паралелният износ, тъй като в България цените се договарят по формула за международно рефериране, като се вземат най-ниските цени от няколко европейските страни и се взема най-ниската. Тази възприета система „натиска“ цените, но по думите на Виткова „вместо да удовлетворяваме потребностите на българския народ, ние даваме възможност за този паралелен износ на медикаменти, където печелят определени търговци".

Като втора причина Виткова посочи, че при такива договаряния на по-ниски цени има и медикаменти, които отпадат от регистрация. "Случаят не е такъв. Проблемът е, че липсва държавно виждане този сериозен проблем да бъде решен", смята бившият министър.

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков заяви, че за решаване на проблема може да се възприеме и друг подход.

"Това, което е същественото, е да не се търси как да наложим рестрикции и да ограничим хората. Трябва да се следят наличностите и да бъдат стимулирани търговците, за да не се получават такива липси на лекарства", категоричен е той.

Според Спасков проблемът е в съвместното действие на институциите и добрата комуникация между тях.

Мими Виткова припомни, че през 1995 година, когато е имало други проблеми, включително лекарствени, страната ни не се е договаряла за най-ниски цени, както се опитва да прави сега и не е имало дефицити.

"Имаше фиксирана търговска надценка. Нямахме дефицити, нито паралелен износ. Има много механизми, ако има държава, която да ги създаде. Това, че ние договаряме по-ниски цени за българския пазар, не означава, че те са поносими за джоба на българина“, отбеляза Виткова.

По думите й пациентите в България продължават да страдат от това, че „влизаме в по-скъпата част на здравеопазването - да хоспитализираме хора, за да можем да им дадем адекватно лечение", посочи тя.

Общо 21 са лекарствените продукти, за които има сигнали за недостиг. 46 пък са медикаментите, включени в Позитивния лекарствен списък, за които е установен недостиг и са забранени към момента за износ. Това стана ясно от справката, изготвена от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), която Комисията по здравеопазване задължи министъра на здравеопазването да представя всяка седмица. 

Преди дни председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов сигнализира МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) с искане да извършат проверки във фирми, изнасяли лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още