IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли ефект от затягане на контрола върху лекарствените наличности?

Здравните власти искат да ограничат възможностите за неподаване на информация за недостиг от задължените по закон лица

15:57 | 20.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването ще направи реинжинеринг на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) и ще я интегрира с Националната здравноинформационна система (НЗИС), което ще ограничи неподаването на информация от задължените по закон лица – търговците с лекарствени продукти. Информацията автоматично ще се генерира и импортира към СЕСПА при изпълнението от страна на аптеката на електронните предписания в НЗИС.

Това става ясно от отговорите на министъра на здравеопазването Христо Хинков на поредица от въпроси на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев относно текущото състояние на СЕСПА.

Хинков информира, че е създадена междуведомствена работна група между Министерството на здравеопазването, ИАЛ и „Информационно обслужване” във връзка с обсъждане на възможностите за оптимизиране и подобряване работата на СЕСПА. Към оптимизацията ще се пристъпи, след като се финализират изготвените от M3 законодателни промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), касаещи СЕСПА.

Здравният министър Христо Хинков смята, че законовите промени, които здравното министерство предприема, както и техническата оптимизация, ще помогнат да бъде преодолян проблемът с недостига на медикаменти.

Още в началото на годината директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов призна, че Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) не работи ефективно и трябва да бъдат направени законови промени, за да работи пълноценно. Тогава беше съобщено, че трима търговци на едро не са подавали данни към СЕСПА.

Преди дни беше публично оповестен доклад на ДАНС, който докладва за незаконен паралелен износ на лекарства. Според него три дружества, извършвали износ на медикаменти, включени в забранителния списък, не са изпълнили задължението си да поддават данни към СЕСПА и са се снабдявали с медикаменти от търговци на дребно в нарушение на закона. 

Установено е, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит на лекарства. Облагодетелствани са незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на практика е улеснен износът към държави членки на ЕС и трети страни, което е и причината за дефицита на някои лекарства у нас.

Председателят на парламентарната комисия по здправеопазване Костадин Ангелов изпрати доклада на ДАНС в прокуратурата, която да провери има ли данни за престъпления относно липсващите лекарства на територията на България. 

Дистрибуторите се разграничиха от незаконния паралелен износ

Междувременно със светкавични позиции излязоха двете големи асоциации, свързани с дистрибуцията на лекарства - Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Те застъпват тезата, че формулата на СЕСПА е била променена, за да се спази закона, а държавата трябва да спре криминалния износ на лекарства.

Според БАТЕЛ се създава погрешна представа, че търговците на едро с лекарствени продукти не функционират законосъобразно и в полза на обществения интерес. От организацията уточняват, че в доклада на ДАНС се посочват имената на конкретни търговци на едро, които не са част от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства. Нито една проверка на членове на организацията не е доказала укриване, умишлено задържане или нерегламентиран износ на лекарствени продукти, посочват от БАТЕЛ.

Организацията подкрепя действията на държавата срещу нелегалния износ на лекарства, каквито са констатирани в доклада на ДАНС и настояват за увеличен контрол на компетентните органи върху всички свързани с това процеси.

Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) също апелира за криминализиране на престъпленията с лекарства и търсене на работещи решения за осигуряване на достъпа на пациентите до терапия.

Проблемът не е в законодателството, а в слабия превантивен и текущ контрол. Обявяваме се за холистичен подход и обсъждане на проблемите в лекарствоснабдяването и против отправянето на безпочвени обвинения срещу дистрибуторите, посочват в становището си от БАРПТЛ. Те изразяват несъгласие с твърденията, че действащите законови нормативни документи облагодетелстват търговците на едро. Членовете на нашата асоциация спазват безусловно законовите си задължения и ангажиментите към обществото. Нашата дейност е единствената в здравеопазването, която е ограничена със забранителен списък, с цел защита на пациентите, пише още в позицията. От там апелират да се установи кога и от кого е приложена изначално грешната формула, за да бъде погазен Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

По информация на здравния министър Христо Хинков от началото на годината Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е извършила над 400 проверки на складове за лекарства и аптеки, вследствие на което са образувани 21 административно-наказателни производства, свързани с неподаване на данни към СЕСПА.

Министърът уточнява, че при постъпване на сигнал в здравното министерство за недостиг в аптечната мрежа за конкретно лекарство, сигналът се предоставя на Изпълнителната агенция по лекарствата за проверка и предприемане на компетентни действия. Приоритетно се оценяват и заявления за паралелен внос, както и такива, свързани с разрешения за употреба на медикаменти, при които се наблюдават затруднения в производството.

Хинков обаче уточнява, че броят на субектите, които са задължени да подават информация към СЕСПА, не е възможно да се определи, тъй като е променлив както поради откриването и закриването на складове за търговия на едро аптеки, така и поради естеството на дейността, която извършват. В същото време ИАЛ постоянно издава нови разрешения за търговия на дребно и едро с лекарствени продукти, които пък трябва да се регистрират в СЕСПА и да започнат да подават данни в нея.

Към 12 септември в СЕСПА са регистрирани и подават данни 3608 субекта, които притежават 7373 потребителя.

В отговора си на депутатския въпрос Хинков информира и за мерките за преодоляване на недостига на лекарства, припомняйки, че изготвен проект за изменение на Закона за лекарствата в резултат от дейността на работната група. Министерството на здравеопазването предложи редица законови промени срещу недостига на жизненоважни лекарствени продукти в аптечната мрежа. Измененията са в различни посоки и са насочени към почти всички участници в процеса по лекарствоснабдяването и предстои да бъдат обсъдени.

С проекта се предлагат промени в Закона за лекарствата, сред които и промяна в алгоритъма на изчисление на недостига на лекарства: изчисленията ще се извършват, като се взема предвид 100% от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец вместо досегашните 65%, както и средномесечно потребление през предходните 12, а не 6 месеца.

Поправките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина все още се обсъждат.

Днес председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Костадин Ангелов информира, че гражданите вече могат да подават сигнали за липсващи лекарства на специален имейл: 49ns_lekarstva@parliament.bg. 

Ангелов отправи апел и към собствениците на аптеки и работещите в тях да подават информация за липса на медикаменти при търговците на едро и невъзможността да ги заявят в електронната система или по телефона, което би възпрепятствало някоя аптека да изпълни предписанието на лекаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още