IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да остане опцията за издаване на хартиени рецепти?

Фармацевтите са твърдо "за" електронните рецепти, лекари застъпват за хибридния вариант

10:53 | 08.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на здравеопазването предложи от 1 ноември 2022 г. лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на хартиен носител. Лекари и фармацевти сблъскаха позиции по темата. Какви са притесненията на лекарите към дигитализацията и трябва ли да остане опцията за издаване на хартиени рецепти - това коментираха по Bulgaria ON AIR главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов и зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов.

Основание за промяната в наредбата бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в болници, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

Целта е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

Фармацевтите са твърдо "за" електронните рецепти

Фармацевтите се обявиха против предвижданата промяна за връщането на хартиените рецепти за лекарства. 

Главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов каза, че електронните рецепти подобряват многократно достъпа на пациентите до лекарства. 

По думите на Маринов с промяната задължително ни връщат към хибридно състояние и българските пациенти така и не разбират какво е електронна рецепта на свободна продажба. В същото време голяма част от хартиените рецепти се губят.

"Електронните рецепти по Здравна каса са задължителни повече от година. В малките населени места хората също ползват такива рецепти. А фармацевтът в аптеката надеждно обяснява кога и как трябва да се приеме лекарството", каза още Маринов. Той изтъкна, че информацията от хартиената рецепта няма как да влезе в електронното досие, а фармацевтите не искат да вършат работата на лекарите и да я въвеждат в него.

Лекарите застъпват за хибридния вариант за рецептите

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов не се съгласи с мнението на Маринов. "Някой чувства ли ограничен достъп до лекарства, след като имаме и двата варианта за предписване на медикаменти?", попита той.

„Българското население, а не лекарите, искат да има възможност за издаване на рецепта и на хартиен вариант. Това го заявяват 58% от запитаните граждани. Около 10% казват, че само на хартия искат да получават своята рецепта", отбеляза Брънзалов.

По думите му много лекари не могат да практикуват заради новите изисквания. „Никъде не е написано, че трябва да ги задължим да разполагат с необходимия софтуер и хардуер с електронен подпис, за да могат да си вършат работата. Ние по този начин нарушаваме човешките и лекарските права", допълни Брънзалов. 

Той изтъкна и друг аргумент в полза на хибридния вариант, посочвайки, че един възрастен пациент например, когато рецептата му е в аптеката, тоест електронна, няма да знае как да приема медикаментите. „Всяка рецепта се издава след преглед от лекар. Той обяснява каква е терапията на пациента. Това няма да доведе до хаос", заключи Николай Брънзалов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още