IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерство на здравеопазването предлага да се върнат хартиените рецепти

Според предложените промени лекарства с бели рецепти ще могат да се изписват и електронно, и с хартиени рецепти

16:53 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Министерство на здравеопазването предлага лекарствата с бели рецепти да могат да се изписват както електронно, така и на хартиени рецепти от 1 ноември тази година, съобщават от ведомството. Предложената промяна е била приета единодушно от ръководството на министерството.

В мотивите си здравната администрация посочва, че са били получени десетки сигнали от затруднени медицински специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти. Сигнали са получени и от лекари, които работят в лечебни заведения за болнична помощ и които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

Затова сега от министерството предлагат да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

Министерството е извършило анализ, който е установил, че обществените отношения, предмет на проекта на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, не са регламентирани в законодателството на Европейския съюз. В нито една държава членка на ЕС, с изключение на Естония, няма категорично задължение лекарства да се изписват единствено на електронни рецепти, като в цялата европейска практика се допускат и двата вида предписване.

Според мотивите на министерството с предложените промени ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар.

Централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти бе изградена от „Информационно обслужване“ АД и пусната в експлоатация в началото на февруари 2021 г.

Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравно-информационна система (НЗИС) надхвърля 20 млн., като половината от тях са реализирани през последните осем месеца. Средно на ден се издават по над 68 хиляди е-рецепти.

Предложенията за промени в Наредба № 4 са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още