IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пускат електронни направления за хоспитализация от 1 август

Дигитализацията е инструмент, който ще извади здравеопазването "на светло“, каза Асена Сербезова

14:38 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Министерството на здравеопазването планира въвеждането на електронни направления за хоспитализации от 1 август. В момента вървят обучения. Това обяви здравният министър в оставка Асена Сербезова на пресконференция във връзка с дигитализацията на сектор „Здравеопазване“.

След въвеждането на е-направление за влизане в болница и епикризите ще бъдат електронни, а пациентът няма да носи документи на хартия, обясни началникът на кабинета на здравния министър Васил Пандов.

Дигитализацията е инструмент, който ще извади здравеопазването "на светло“,  каза Асена Сербезова, цитирана от БТА.

По думите ѝ през последните шест месеца е наваксано забавянето в дигитализацията в сектора, въвеждайки 15 нови услуги. "Електронното здравеопазване е една от ключовите реформи в системата, защото изсветлява процесите, дава ни данни, помага ни да управляваме по-адекватно процесите", коментира Сербезова. 

Дигитализацията в сектора ще обхване значителна част от обществото, посочи началникът на кабинета на министъра н председател на Надзорния съвет на Здравната каса Васил Пандов. Той припомни, че от 1 юни всички прегледи при лекари от извънболничната помощ се подават електронно към Националната здравно-информационна система.

Предвижда се, освен направлението за хоспитализация да е електронно, епикризата също да е в електронен формат, ще се знае и в коя болница има свободни легла, за да не се лута линейката от едно лечебно заведение към друго. Ще може да се обобщават данните, свързани с изсветляване на процеса и с подобряване на качеството на услугите.  По думите му ще може да се проследява дали пациентите се хоспитализират прекалено често по диагнози, които са свързани, което поставя под въпрос качеството на услугата. 

Борис Костадинов, заместник-директор на „Информационно обслужване“, каза, че се очаква преди 1 август пробно да се даде възможност на лекарите да тестват електронната хоспитализация.

Планират се и допълнителни процеси за подпомагане на работата на лекари и фармацевти за попълване на е-досиетата на пациентите с повече информация. Предвиждат се и две приложения, които ще дават достъп на пациента до електронното му досие, както и възможност родителите да имат достъп до е-досието на децата си.

Над 17 милиона електронни рецепти са издадени през системата, а регистрираните прегледи са над 3,5 млн., каза Ивайло Стойчев от „Информационно обслужване“. По думите му над три хиляди фармацевти и над четири хиляди лекари работят с Националната здравно-информационна система. Средно на ден се регистрират над 100 хил. прегледа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още