IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 болници вече приемат пациенти с електронни направления

От днес всички лечебни заведения са задължени да подават по електронен път извършените дейности

13:56 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Над 200 лечебни заведения, сред които най-големите болници, са интегрирали системите си с Националната здравноинформационна система (НЗИС) и имат възможност да регистрират пациенти за лечение с електронни направления за хоспитализация. Това съобщават от “Информационно обслужване” АД в първия ден от експлоатацията на модула за електронно подаване и обработка на направления.

Съгласно Националния рамков договор от днес, 1 август 2022 г., всички лечебни заведения са включени в НЗИС и са задължени да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведени лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др.

До 1 август 2022 г. болниците са регистрирали близо 3000 пациенти чрез новата функционалност „е-хоспитализация“. Общият брой на генерираните електронни направления за хоспитализация към днешна дата е над 48 хиляди.

Модулът беше пуснат в експлоатация на 1 юни 2022 г., а от днес НЗИС обхваща и болничната помощ, като по този начин процесите изцяло се дигитализират. 

Всички звена от болничната помощ са имали възможност да тестват системата предварително, да се запознаят в детайли с функционалността ѝ и да изчистят възникналите грешки заедно с разработчиците на медицински софтуер. Екипи на „Информационно обслужване“ са разположени в големите болници и са готови да окажат съдействие 24 часа в денонощието на изпълнителите на болнична помощ при работа със системата.

Освен изграждането на НЗИС компанията създаде ключови проекти в здравеопазването, сред които са Национален регистър за борба с COVID-19, издаване на европейски зелени COVID сертификати, електронен регистър на желаещите да се ваксинират, мобилно приложение за сканиране на COVID сертификати, система за електронни рецептурни книжки и др.

Въвеждането на електронната хоспитализация в лечебните заведения на практика дигитализира целия процес по престоя на пациентите в болниците. Съкращава се значително времето за постъпване в лечебното заведение. Диагностиката, изписването на медикаменти, попълването на епикризи и други услуги също се дигитализират и стават част от електронното медицинско досие на пациента. То е достъпно за всички граждани чрез електронен подпис на интернет портала на НЗИС. Чрез електронното медицинско досие всеки гражданин разполага със своите медицински данни в дигитален формат и може да ги предостави при необходимост на избрани медицински лица.

Електронната хоспитализация дава възможност на здравните власти в реално време да получават информация за свободните легла в болниците, броя на пациентите, техните диагнози, лечение и др. Това ще доведе до значително подобряване на цялостното обслужване и лечение на пациентите, както и до по-ефективно управление на ресурсите.

Информацията, която постъпва в НЗИС, ще позволи на здравните власти в България да извършват детайлни анализи на заболеваемостта на населението и да вземат навременни и информирани стратегически управленски решения.

Данните показват, че през НЗИС са издадени над 3,7 млн. електронни направления, почти 19 млн. електронни рецепти и близо 8 млн. електронни прегледа.

В следващите месеци се очаква НЗИС да получи допълнителни функционалности. Предстои надграждане на функциите на електронното медицинско досие при достъп през браузър, както и пускане на мобилно приложение. Очаква се въвеждането на е-пациентски лист, въвеждане на дентални услуги и електронни протоколи за скъпоструващи лекарства.

Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още