IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът сезира здравния министър за казуса с електронните рецепти

Постъпили са множество сигнали и жалби за нарушени права заради задължителното купуване на антибиотици и лекарства за диабет само с е-рецепта

13:40 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър Христо Хинков за големия брой сигнали и жалби за нарушени права, които постъпват в институцията след въвеждане закупуването на антибиотици и лекарства за диабетици само с електронна рецепта - от 16 октомври т.г. Това съобщават от пресслужбата на обществения защитник. 

В препоръката си тя подчертава, че пациентите са в невъзможност да закупят своевременно необходимия за лечението им лекарствен продукт, като особено потърпевши са уязвимите групи - възрастни хора, хора с увреждания и най-вече деца, при които своевременното започване на лечение е често решаващо за овладяване на заболяването и предотвратяването на тежки усложнения. Омбудсманът допълва, че има много сигнали и случаи на нарушени професионални права на лекари, лекари по дентална медицина и ветеринарните лекари.

По този повод омбудсманът отправя препоръка да бъде регламентирана алтернативна възможност за предписване и отпускане с хартиена рецепта за посочените групи лекарствени продукти, с което да бъдат гарантирани правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински специалисти.

Ковачева припомня, че в хода на обществените консултации по проекта на наредбата е изпратила становище, в което е предупредила, че предложената промяна ще създаде напрежение и ще ограничи и забави достъпа на пациенти до лечение. Тя допълва, че още тогава е описала възможните проблеми и е препоръчала разглеждане и обсъждането на мерки за тяхното решаване. Например - регламентиране на изключения и осигуряване на алтернативна възможност за предписване и отпускане на лекарствени продукти, като същевременно бъде осигурен и ефективен контрол. Освен това омбудсманът припомня, че именно по тази тема е провела и среща в Министерство на здравеопазването, където е предупредила за проблема. 

В препоръката до министър Хинков омбудсманът посочва най-често срещаните проблеми, които затрудняват и дори правят и невъзможно гражданите да получат необходимите им лекарствени продукти. Например при лекари, които не разполагат с необходимия за предписване на електронни рецепти хардуер и софтуер или технически познания за работа с тях, в това число медицински центрове, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса. Трудности има и за лекари, които нямат електронен подпис. Проблеми срещат и лекари, работещи в системата за спешна медицинска помощ и в болници, които не могат да се регистрират в системата и да издават електронни рецепти, отбелязва омбудсманът.

Друг проблем е липсата на стабилна интернет връзка на всички оператори на територията на цялата страна или невъзможността софтуерът на мобилното приложение да бъде инсталиран на смартфони на определена търговска марка.

Омбудсманът посочва, че има възрастни лекари, в това число уважавани и търсени от пациентите им специалисти, с дългогодишна практика, които нямат необходимото оборудване и/или технически познания за използването му, както и лекари по дентална медицина, които не разполагат с необходимата техника и софтуер за работа с Националната здравноинформационна система. Тя обръща внимание, че и ветеринарните лекари използват лекарствени продукти за хуманна употреба за лечение на домашни любимци.

„Като обществен защитник смятам също, че е недопустимо гражданите да се налага да търсят алтернативни методи да се снабдят с необходимите лекарства, например да изискват по телефона, без преглед, предписването им от личните им лекари, както и да обикалят няколко аптеки, в това число в други населени места, за да получат предписаният им с електронна рецепта лекарствен продукт, когато не е посочена възможност за генерично заместване“, пише омбудсманът. 

Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици, обяви преди дни министърът на здравеопазването Христо Хинков. По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими. Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още