IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е-рецептата създаде напрежение сред лекари и пациенти?

Масово личните лекари получават сигнали, че фармацевти връщат пациентите и не изпълняват предписаната рецепта

11:19 | 18.10.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Още в първия ден след въвеждането на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет от 16 октомври тази година се създаде напрежение между лекари, които издават рецептите, и фармацевти, които ги изпълняват. Посочените причини са сривове в компютърната система, липса на софтуер или актуализиран такъв при лекарите, които издават електронна рецепта, а от там и невъзможност на пациентите да закупят необходимите им лекарства за лечение.

Масово личните лекари получават сигнали, че фармацевти връщат пациентите и не изпълняват предписаната рецепта с мотив, че конкретното лекарство в рецептата им не е в наличност, заявиха от лекарското съсловие. Българският лекарски съюз пък отправи упреци към фармацевтите, визирайки търговски интереси. От организацията твърдят, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти.

Фармацевтите пък настояха да се упоменава изрично, че медикамент може да бъде заменен с генеричен.

И лекари, и фармацевти споделят, че е имало необходимост от преходен период, в който да се тестват проблемите, преди да се премахне напълно хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабет.

В момента един от най-честите проблеми след нововъведението е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система.

"Разминаването в данните между лекарския софтуер с този на фармацевтите е толкова драстично, че понякога дори не се разбира кой е предписаният антибиотик. За да изпишат електронна рецепта, лекарите трябва да съставят и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В понеделник се оказа, че аптеките нямат никакви антибиотици, които лекарите са изписали", каза по БНТ Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

"Никой лекар не си е позволявал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право да връща пациенти. Ако липсва медикаментът, изписан от лекаря, аптеката трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най-близката аптека, която би го имала - това го пише в закона... Но два дни наблюдаваме масово връщане на пациенти до кабинетите", обясни Маджаров.

Той даде пример с Германия, където постепенно се въвеждат е-рецепти и пациентът носи със себе си баркод за всеки случай в аптеката, за да не стават грешки. 

По думите на Маджаров белите хартиени рецепти важат навсякъде и е възможно българските пациенти да „засилят туризма си за лекарства в чужбина“. "У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, като другите ще напуснат, защото ще са притиснати и ще има по-скъпи лекарства, защото ще има монопол", смята Маджаров.

„Предупредихме, че трябва да има възможност да остане и хартиената рецепта в някои от състоянията, за да не се случва това, което е в момента в кабинетите ни. Не се виждат рецепти, имена, масово се връщат пациенти обратно в кабинета", коментира общопрактикуващият лекар, член на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова по Bulgaria ON AIR.

По думите на Николова рязко изчезват и медикаменти от аптечната мрежа, за които няма обяснение. "Антибиотик, който съм изписала като най-евтин от дадената група, се връща с искане за замяна с далеч по-скъп“, посочи тя. Неща, които за нас са необясними защо се случват на пациентите.

„Разбираме какво е искането - лекарите да се съгласят някой друг да води терапията вместо тях. В един момент някой иска да ме принуди рестриктивно да дам възможност някой друг да води моята терапия", смята общопрактикуващият лекар.

Николова коментира и искането за генерично заместване, като уточни, че за два дни в Информационно обслужване са постъпили 26 хил. електронни рецепти, от които само за 12 хиляди има обратна връзка.

Лекарите не са против нещата да вървят електронно, но да се направи така, че да не се затруднява лекарската работа и предписването на медикаменти. 

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обясни откъде идва проблемът. „Сега някои лекари разбраха, че антибиотици съществуват в различни опаковки. Те имат различни НЗИС номера. Така, когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той трябва да се даде точно от 5, а не от 7 таблетки, например. Софтуерът не ни позволява да го дадем, въпреки че лекарството е едно и също”, каза по Нова телевизия Костов.

Той допълни, че има разлика между регистрираните в България лекарства и наличните. „Фармацевтът е този, който знае какво има в момента. Това е много динамичен процес, защото едни лекарства ги няма в момента, след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да показва наличните лекарства", каза Костов.

Адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право, апелира да се преразгледа спешно решението на Министерството на здравеопазването и да се даде достатъчно дълъг период, в който да се издават освен електронни и хартиени рецепти, докато се изчистят всички проблеми.

Петрова посочи, че лекарите срещат трудност при работа със софтуера, защото една голяма част от тях не само нямат актуализиран софтуер, а са принудени да закупуват допълнителни модули, за да могат да работят - нещо, което не се очакваше да се случи.

„Ако пациент не успее да си закупи необходимите антибиотици поради факта, че лекар не може да му издаде електронна рецепта, негово право е да подаде сигнал до Изпълнителната агенция по лекарствата и до Министерството на здравеопазването. Колкото повече сигнали има подадени, толкова по-ясно те ще покажат на управляващите пропуските в системата“, каза в коментар по БНР Петрова.

„Електронната рецепта в момента е голям проблем както за личните лекари, така и за лекарите, които практикуват на частно, но нямат договор с Националната здравноосигурителна каса и медицинските центрове, които не работят по Здравна каса, защото те не разполагат с необходимия софтуер и се създава неконкурентна среда – пациенти се тласкат към лекари, които имат договори със Здравната каса, за да могат да си получат електронните рецепти, а ако един човек е избрал просто да си плати прегледа и да отиде при лекар, на когото има доверие, не може да го направи. Така се нарушават и конкурентните принципи и правата на пациентите“, обясни още специалистът по медицинско право.

Адвокатът призова съответните власти да помислят за преминаване към двоен режим за издаване на хартиена и електронна рецепта.

Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков. По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими. Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още