IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтите у нас призоваха да се ограничи вертикалната интеграция в сектора

Подобни зависимости ограничават достъпа на пациентите до определени лекарствени продукти, посочват от Българския фармацевтичен съюз

13:27 | 25.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Вертикалната интеграция във веригата на лекарствоснабдяването у нас, при която са едни и същи собствениците на вериги от аптеки, складове и дори производители, е един от проблемите на сектора. Съществува неконтролиран паралелен експорт на лекарства, независимо дали е легален, или не, както и невъзможност аптеките да откриват лекарствени продукти при доставчиците си.  Тези проблеми очертаха от Българския фармацевтичен съюз на пресконференция по повод Световния ден на фармацевта.

Възможно е тези вертикално свързани структури да работят във взаимна изгода, така че да получат монополно положение, каза председателят на съюза Димитър Маринов. Според него подобни зависимости водят и до възможност за ограничаване на достъпа на пациентите до определени лекарствени продукти, които се осигуряват само за свързаните със складовете аптеки. По този начин се насочват пациентите приоритетно към тези аптеки, а други търговци на дребно и техните пациенти са лишени от достъп до „дефицитни“ лекарствени продукти, посочи той, цитиран от БТА.

Липсва навременна и обективна информация относно потреблението на лекарствените продукти у нас. Съществува има неконтролиран паралелен експорт на лекарства, независимо дали е легален, или не, коментираха от фармацевтичния съюз. Според тях трябва да се въведе възможност за генерична замяна на лекарства, защото България е единствената страна в ЕС, която няма право на това. Необходимо е също производствената дейност в аптеките да се възроди.

Друг проблем, на който фармацевтите се спряха, е невъзможността на аптеките да откриват лекарствени продукти в доставчиците си. От БФС предлагат да се доразработи Системата за електронно проследяване и анализ на наличностите на лекарствени продукти (СЕСПА), така че всяка аптека да има равен достъп до лекарствени продукти и да може да обслужва пациентите си. 

Според фармацевтите всякакви опити за „решаване“ на проблема с достъпа до лекарства и фармацевтична грижа в малките населени места, където няма аптека чрез т.н. мобилни аптеки, вендинг автомати, онлайн продажби или отпускане от неквалифициран персонал, е просто замитане на проблема. Всички подобни идеи, които периодично се прокрадват в публичното пространство, особено преди местни избори, са особено опасни, най-вече в условия на недостиг и значителна вертикална интеграция, посочват от организацията.

Броят на аптеките в България е почти два пъти повече в сравнение със средноевропейските стойности. Големият брой аптеки у нас води до това те да не бъдат снабдени с работна сила, достатъчна за правилното функциониране на аптеките, съобщи председателят на Съюза Димитър Маринов. Средно трима фармацевти в Европа работят в една аптека, докато у нас те са 2,1. Има области, в които в аптеките няма фармацевти противно на законовите изисквания. 58% от жителите на ЕС достигат до аптека в рамките на пет минути, докато при нас този процент е 78, информира Маринов. 98,6 от жителите на България достигат до аптека в рамките на 30 минути. Така че по отношение на осигуреността с аптеки, ние сме много над средноевропейските данни, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още