IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: В България изписването на рецепти трябва да е хибридно, както е в ЕС

Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и хартиена, и електронна рецепта

15:37 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
БЛС: В България изписването на рецепти трябва да е хибридно, както е в ЕС

Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта на хартиена и електронна рецепта в здравеопазването. Това каза Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

От лекарската организация искат в България изписването на рецепти да е хибридно, както е в ЕС. Маджаров посочи, че в страни като Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция, в които съществуват и двата варианта на рецепта, са достигнали почти 90 процента използваемост на електронните рецепти.

Председателят на БЛС подчерта, че 90% от лекарите са на мнение, че трябва да останат и двата вида рецепти – електронна и хартиена. Той посочи, че българските пациенти следва да бъдат третирани като европейските. Показателен за ограничаването на правата на българските пациенти е фактът, че един чужденец ще може да си закупи предписаните му медикаменти с хартиена рецепта от българска аптека, докато българският пациент – не, добави той, цитиран от БТА.

От БЛС отбелязаха също, че електронната рецепта не е въведена по отношение на жълтите и зелени рецепти, които изискват много по-строг контрол и проследяемост, тъй като касаят медикаменти с риск от пристрастяване. 

По време на пресконференцията бе представено проучване от 3 до 10 юни 2022 г., възложено на „Тренд“. Резултатите от изследването показват, че 75 на сто от пациентите са чули за въвеждането на електронна рецепта.

На въпрос дали трябва да се премахне изцяло хартиената рецепта 21% от респондентите са отговорили положително, 10% са на мнение, че трябва да останат само хартиените рецепти, а 58 на сто от участвалите в проучването са "за" паралелно използване на хартиена и електронна рецепта. 

Иван Маджаров коментира оформилото се мнение, че с електронните рецепти, ще се ограничи свръхупотребата на антибиотици. Според резултатите от проучването 44 процента от населението отговаря, че е купувало антибиотик без рецепта, а други 55 процента са чули за свой близък, че си е купил антибиотик без рецепта.  

Той коментира, че предложението на здравните власти не включва никаква промяна в нормативната уредба за отпускането на терапия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още