IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 70 лекарства за различни заболявания липсват от пазара в България

Механизмът на системата не отразява адекватно това, което се случва на пазара, твърди директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата

13:25 | 04.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Около 70 лекарства за различни заболявания продължават да липсват у нас. Причините са комплексни, сред тях е и разпределението на национално ниво. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той посочи, че в последните години в България и в цяла Европа има недостиг на определени групи лекарства по различни причини. В част от случаите относно липсата на лекарствата се касае за производствени проблеми, които затрудняват и доставките в държавите членки на ЕС, обяви той.

"Част от причините касаят и разпределението на национално ниво. Това са търговски взаимоотношения от частен характер и затова ролята на институциите е предизвикателство, тъй като Агенцията по лекарствата и Министерството на здравеопазването не участват в поръчването, разпределянето и доставката на ваксините. Стараем се да оказваме съдействие", каза Кирилов. 

Важно е да бъде проследен целият път на лекарството от производителя до пациента, коментира той и уточни, че държавата може да повлияе чрез създаването на система, която да мониторира наличните количества в страната.

Гостът обясни, че системата, която действа в момента е мащабна – в нея подават информация всички участници в процеса на лекарственото снабдяване. „Такъв тип системи трябва да имат възможност да се адаптират към обстоятелствата", уточни директорът на ИАЛ пред Bulgaria ON AIR. Механизмът на системата не отразява адекватно това, което се случва на пазара, потвърди той.

От началото на година се публикува и информация, получена от уведомления от притежателите на разрешение за употреба за установяване на продажбите, напомни Кирилов. Приемат се и сигнали за недостиг от гражданите.

По повод увеличените случаи на Covid-19 у нас и опашките пред ваксинационните пунктове, директорът на ИАЛ обяви, че от новата ваксина за лица над 12-годишна възраст вече са доставени около 100 хил. дози.

"4800 за лица от 5 до 11 години и 9600 за най-малките деца - от 6 месеца до 4 години. В следващите месеци ще бъдат доставени още 1,2 млн. дози. Очакванията са количествата да бъдат достатъчни. Наблюдава се интерес по отношение на ваксинацията. От 27 септември до вчера са поставени 8550 дози", стана ясно от думите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още