IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярността на Ozempic и Wegovy струва милиони на фармацевтичния гигант Novo Nordisk

Рекламата на двете лекарства миналата година е на обща стойност 140 млн. долара

14:52 | 07.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтични компании са похарчили близо 500 млн. долара за реклами в САЩ на лекарства за отслабване и за лечение на диабет през първите седем месеца от годината. Това представлява увеличение с 20 на сто на средствата за реклама на тези медикаменти в сравнение със същия период на 2022 г., сочат данните от изследване на американската медийна компания MediaRadar.

Силното търсене на лекарства за отслабване

Скокът на разходите за реклама е пример за силно конкурентния пазар, в какъвто се е превърнало напоследък лечението на болните от диабет и на хората с наднормено тегло, посочват анализатори.

Някои фармацевтични компании явно залагат на тези лекарствени средства, за да разширят пазарните си ниши. Те отделят стотици милиони долари в опит да привлекат нови клиенти, след като вече месеци наред има засилен интерес към медикамента за лечение на диабет Ozempic и на лекарството за отслабване Wegovy. И двете лекарствени средства се произвеждат от датската компания Novo Nordisk.

Търсенето им, както и на други лекарства за отслабване, се е увеличило от началото на тази година.

Тези медикаменти са базирани на аналози на хормона GLP-1. Те имитират действието на естествените хормони в тялото, които контролират нивата на кръвната захар. Стимулират панкреаса да произвежда повече инсулин след хранене, потискат апетита и понижават количеството на хормона глюкагон, който повишава нивата на кръвната захар, посочва изданието dtspharmacybg.com.

През последните три месеца на 2022 г. лекарите в САЩ са издали общо над 9 милиона рецепти за Ozempic и Wegovy, както и за други медикаменти за лечение на диабет и за отслабване. Това представлява увеличение с 300 на сто в сравнение с началото на 2020 г., отбелязва Си Ен Би Си.

Реклама за милиони долари

Медийната агенция MediaRadar е анализирала рекламните разходи за периода между 1 януари 2022 г. и 31 юли 2023 г. на компаниите, които предлагат лекарства за лечение на диабет и за отслабване в САЩ. В проучването са включени средствата, инвестирани за реклами в националните телевизии, в онлайн пространството (сайтове и социални медии) или в печатни издания.

Оказва се, че най-много пари са дадени за реклама на медикаментите Ozempic, Wegovy  и  Rybelsus, който също е продукт на Novo Nordisk и е предназначен за лечение на диабет.

Сред най-рекламираните е било и още едно лекарство за диабет - Jardiance, което се произвежда от германската фармацевтична компания  Boehringer Ingelheim.

Разходите за реклама на тези четири медикамента възлизат на 358 млн. долара. Това представлява около три четвърти от всички средства, които са отпуснати през първите седем месеца на тази година за реклама в САЩ на лекарства за лечение на диабет и за отслабване.

Novo Nordisk е инвестирала над 20 млн. долара през първите седем месеца на 2023 г., за да рекламира в САЩ медикамента за отслабване Wegovy. По-голяма част от тази сума е похарчена между април и юли. Повечето разходи са направени за популяризиране на лекарството чрез дигитална реклама, например чрез видеоклипове, публикувани онлайн.

За рекламата на Ozempic са отделени 120 млн. долара през периода януари-юли 2023 г., което е с 23 на сто над рекламните разходи за този медикамент в САЩ през същия период на 2022 г.

Трябва ли здравните каси да плащат за тези лекарства?

Датската Novo Nordisk възнамерява да убеди правителствата на някои европейски страни, че държавните им здравноосигурителни фондове трябва да покриват разходите за нейното лекарство Wegovy , когато то е предписано на нуждаещи се пациенти с наднормено тегло и със съпътстващи заболявания. Това обяви по-рано главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Ларс Йоргенсен, цитиран от Ройтерс.

Медикаментът, който се прилага под формата на инжекции, донесе значителни печалби на Novo Nordisk, посочват от агенцията.

"Що се отнася до Европа, то ние ще се стремим да осигурим възстановяване на разходите (за лекарството - бел.ред.) на тези пациенти, които са с най-висок индекс на телесната маса, имат съпътстващи заболявания и може би за тези от тях, които са имали по-малко късмет от социално-икономическа гледна точка", посочи шефът на датската компания, която е световен лидер в производството на лекарствени продукти за лечение на диабет.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още