IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 000 рецепти на седмица – американците са луди по инжекции за отслабване 

Твърди се, че технологичният милиардер Илон Мъск или инфлуенсърката и предприемач Ким Кардашиян са отслабнали с лекарството за диабет Wegovy

19:14 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Датската фармацевтична компания Novo Nordisk временно ограничава достъпа на нови пациенти в САЩ до много търсената инжекция за отслабване Wegovy. Компанията се затруднява да се справи с недостига на доставки поради огромното търсене и затова е инвестирала значителни средства в разширяване на доставките си. 

„Не можем да посрещнем постоянно нарастващото търсене, затова за нас е важно да осигурим непрекъснатост на доставките за пациентите, които са започнали лечение", заяви главният изпълнителен директор Ларс Фруергард Йоргенсен.

За да осигури непрекъснатост на пратките, компанията съобщи, че ще намали доставките на стартовите дози на Wegovy в САЩ с около 50% за „няколко месеца". Novo Nordisk планира да пусне инжекцията за отслабване и на пазари извън САЩ. Приоритет обаче са САЩ, където лекарството вече е пуснато на пазара, заяви главният финансов директор Карстен Мунк Кнудсен. Всяка седмица там се изписват повече от 100 000 рецепти за Wegovy. Novo иска да спечели на своя страна повече производители на лекарства като подизпълнители, за да разшири производството.

Увеличение на продажбите с 211%

През първото тримесечие продажбите на Wegovy са се ускорили с 211% при постоянни обменни курсове. Наскоро Novo обяви, че втори производител на договорни отношения ще започне производството на медикамента. Трети производител се очаква да започне производство по-късно тази година, каза Йоргенсен. През първото тримесечие групата се възползва и от силния бизнес с хитовото си лекарство за диабет Ozempic, което също води до загуба на тегло.

В САЩ, за разлика от Европа, на практикуващите лекари е разрешено да предписват лекарства извън официалните им предписания. Според съобщенията здрави хора и дори хора без наднормено тегло също са получавали Wegovy, което е довело до недостига.

Това породи и опасения, че поради дефицита лекарството може да не достигне до онези пациенти с диабет, например, които зависят от него. За шумотевицата са виновни и известни личности, които според медийни публикации са отслабнали с него: Например технологичният милиардер Илон Мъск или инфлуенсърката и предприемач Ким Кардашиян. 

Като цяло приходите нараснаха с една четвърт до 53,4 млрд. датски крони (7,16 млрд. евро). Оперативната печалба (Ebit) нарасна с 28% до 25 млрд. датски крони (3,35 млрд. евро), надхвърляйки очакванията на анализаторите. Втората по пазарна капитализация фармацевтична компания в Европа потвърди прогнозите си за цялата година, които повиши по-рано този месец поради силното търсене на Wegovy.

Кой плаща сметката?

С изключение на Mounjaro, който беше одобрен по-рано тази година, версиите на лекарствата, използвани за лечение на диабет, се покриват от повечето застраховки. Това не винаги е така, когато се предписват при затлъстяване.

Затлъстяването носи уникална стигма, коментира пред CNBC д-р У. Скот Бучот от Бариатричния и метаболитен институт в Кливланд. Много лекари все още го виждат като поведенчески проблем, а не като медицински, казва той. Това убеждение, в допълнение към по-старите лекарства против затлъстяване, които не са много ефективни, кара застрахователите да не желаят да покриват много от новите терапии, коментира той. Главният изпълнителен директор на Novo Nordiks Ларс Фруергард Йоргенсен. Снимка: EPA Главният изпълнителен директор на Novo Nordiks Ларс Фруергард Йоргенсен. Снимка: EPA

Застрахователните компании искат повече доказателства за ползите от лекарствата против затлъстяване, отколкото обикновено за други видове лекарства. Някои застрахователи могат да изберат едно от лекарствата за отслабване и да предложат покритие, каза той, но те често ограничават достъпа само до пациенти, които отговарят на определен праг, като индекс на телесна маса над 30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още