IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешават на спешните медици да издават рецепти на хартия до 1 март 2024 г.

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане проект за допълнение за условията за отпускане на лекарства за диабет и антибиотици

19:37 | 25.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването предлага връщане на хартиените рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, но само за медиците от Спешна помощ.

Изключението ще важи до 1 март 2024 г., като се очаква до тогава да се осигурят електронни устройства за тези лекари, така че да нямат проблем с електронното изписване на тези лекарства.

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. С него се предлага удължен гратисен период за издаването на електронни рецепти от работещите в центровете за спешна медицинска помощ. В срок до 1 март 2024 г., единствено за служителите от Центровете за спешна медицинска апомощ се допуска предписване на лекарствени продукти за лечение на диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба и на хартиен носител.

При изпълнение на предписанията магистър-фармацевтът трябва да извършва проверка в списъка на лицата, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. Ако съответното лице не е вписано в списъка, предписанието не се изпълнява, съобщават от здравното министерство. 

Решението е взето в резултат на затруднения с предписването на тези лекарствени продукти, в спешни случаи от екипи на ЦСМП, когато те извършват прегледи на пациенти в спешни състояния в отдалечени и труднодостъпни райони на страната без връзка с интернет.

От министерството са установили, че много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да предписват лекарствени продукти електронно. Целта на допълнението е да се осигури преходен период, през който за медицинските специалисти, работещи в ЦСМП да се осигури техническа възможност за електронно предписване. С промяната се цели предотвратяване на случаите, в които пациенти, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони на страната няма да могат да получат предписаните медикаменти поради липса на технологична възможност за това, уточняват от ведомството.

Предвижда се наредбата да влезе в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“, за да могат тези процеси да стартират своевременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още