IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор срещу машините

По думите ѝ зам-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е извършил действия, които пораждат съмнения и засягат и малкото доверие в машинното гласуване

21:55 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) категорично не участва в никакъв заговор или активно мероприятие против машините, както се тиражира, заяви пред БНТ председателят на комисията Камелия Нейкова. Тя потвърди, че на балотажа в неделя ще има машини.

Председателят на ЦИК заяви, че комисията категорично не е нарушила Изборния кодекс с премахването на машините на 29 октомври, но призна, че за втория тур е взето прибързано решение.

"ЦИК, както стана ясно от решението на ВАС, правилно и законосъобразно не е позволила машинното гласуване на 29-и, тъй като към онзи момент нямаше решение за удостоверяване на съответствието. Освен липсата на решение подписана от министъра на електронното управление, взехме предвид и справката от ДАНС", споделя Нейкова.

На последните избори за парламент на 2 април решението за удостоверяване на машините е било подписано от министър Георги Тодоров, посочи Нейкова. Тя обаче си спомня и за един случай на предни избори, в който на зам.-министър са делегирани правата на министъра.

"Нещата обаче трябва да се гледат комплексно. На председателския съвет в НС народни представители от почти всички партии и шестима членове на СИК. Министърът на електронното управление заяви, че процедурата по удостоверяване на съответствието няма да бъде завършена и той няма да подпише това решение, тъй като в началото на деня е изискал обяснение от своя заместник и според него процедурата е била опорочена", изтъква Нейкова.

При тези обстоятелства ЦИК не е могла да остави настрана справката от ДАНС, защото в нея пише, че е имало разпореждане от страна на зам.-министъра да повтори довереното изглаждане на изходния код, обясни Нейкова.

"Това е процедура на ЦИК, а МЕУ осигурява единствено защитената, среда в която да се извърши такава процедура. В доклада, въз основа на който се издава решението за съответствие, не се посочва и дума за извършване на такава допълнителна проверка, а в справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали на зам.-министъра, че това е неправомерно и въпреки всичко той е заснел с личния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет?“, посочва още председателят на ЦИК.

Нейкова потвърди, че софтуерът, който се използва и удостоверява след процедурата за доверено изграждане се подписва с ключ, който е създаден с парола, генерирана от трима различни членове на ЦИК.

"След една нормално проведена процедура по удостоверяване трябва да се предостави на изпълнителя Сиела Норма, за да бъде инсталиран на машините за гласуване. Машините в склада се отключват преди това, за да може да се инсталира новият софтуер. Не знам какво би могло да се случи, ако тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце“, споделя още Нейкова.

Тя припомни случая отпреди година, когато отново преди избори се породи напрежение с 200 машини-фантоми.

"Те се появиха незнайно откъде и имаше доста несъответствия в подадената към ЦИК информация. Уж бяха предназначени за Грузия и Албания, после се оказа, че са с тестова цел. Така или иначе към този момент ЦИК не знае тези 200 машини къде са, чия собственост са и може ли да се допусне на територията на страната да се разхождат машини, които не са собственост на държавата и флаш памети, в които не знаем какво се съдържа. Така или иначе процедурата е опорочена според министъра на е-управлението", изтъква Нейкова.

По думите ѝ Михаил Стойнов е извършил действия, които пораждат съмнения и засягат и малкото доверие в машинното гласуване.

"Така или иначе в неделя ще се гласува с машини, защото процедурата е проведена наново и докладът е подписан от министъра. Още нещо - много е тревожно, когато някой е казал, че е повторил всички стъпки по една процедура, свързана със сигурността на машините, с цел да си поиграе и да си гледа", посочва Нейкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още