IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков поиска оставката на председателя на ДАНС*

Не мога да разчитам на службите, каза премиерът по време на кратък брифинг

19:32 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Часове преди края на предизборната кампания премиерът акад. Николай Денков поиска оставката на председателя на Държавната комисия "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев. По време на брифинг в Министерския съвет той обясни, че институцията не се е справила с основната си дейност - премахване на рисковете пред изборния процес, а напротив - самата тя се е превърнала в проблем. 

Преди първия тур на местните избори преди седмица ДАНС предаде доклад на Централната избирателна комисия (ЦИК), на базата на който институцията отмени машинния вот. Според Денков докладът съдържа непроверена и манипулативно представена информация и внушения и в деня за размисъл на 28 октомври съобщи, че МС ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Денев, подписал анализа. 

Днес (3 ноември) Тонев е отказал да предостави мотивирано решение за оставката на своя заместник, защото липсват аргументи, уточни премиерът. Това е сигнал, че председателят на ДАНС одобрява поведението на Денев и приема неговите действия, които са дестабилизирали изборния процес. "Тези действия считам като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България", категоричен беше Денков. 

Той беше категоричен, че ще изпрати предложение до президента Румен Радев искане за освобождаване и на Пламен Тонев. Правителството трябва да работи със службите, а това е невъзможно при това положение, заяви премиерът и допълни, че ръководителят на ДАНС ще остане на поста си, докато искането му не бъде одобрено на заседание на Министерския съвет и от президента.

Като мотив за освобождаване на Тончев премиерът посочи още и включването на България в "сивия списък" на страните за пране на пари. Институцията не е предоставила на правителството и "изпреварваща информация" за протеста на енергетиците, която е била нужна, за да се вземат нужните решения. 

Липсва координация и доверие между ДАНС и правителството, категоричен беше още Денков.

Коментирайки бъдещото управление на страната и взаимоотношенията между партиите в управляващото мнозинство, Денков заяви: „Нека да свърши вторият тур на местните избори. Трябва лидерите на партиите да седнем и да решим как ще продължаваме нататък“.

На въпрос от журналисти как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за евентуални „промени в сглобката“, Денков отговори: „Около изборите имаше доста високо напрежение. Нека да мине вторият тур на изборите и тогава ще бъдат обсъждани всякакви подобни въпроси за управлението“.

Премиерът посочи още, че би се учудил, ако някоя от формациите в управлението и мнозинството в парламента не подкрепи приемането на бюджета на страната за догодина, предвид идващата зима. „Ние трябва да си решаваме въпросите, които всяко управление трябва да изпълни. Не вярвам някой да си позволи рискове с приемането на бюджета“, каза още Денков, цитиран от БТА.

На въпрос ще има ли  увеличение на пенсиите и коледни добавки за пенсионерите той отговори, че този въпрос ще бъде разискван след обсъждането на данъчните закони. „Ще обсъждаме бюджета, след като бъдат поне предложени, а още по-добре и приети законите, свързани с данъците за следващата година. Докато не е известно какви са данъчните закони, няма как да бъде направен бюджетът“, обясни Денков.

По темата за министъра на електронното управление Александър Йоловски, за когото се появи информацията в публичното пространство, че има назначена охрана, Денков още веднъж заяви, че не е разговарял с него заради многото му ангажименти, свързани с удостоверяването на машините за гласуване за предстоящия втори тур на местните избори.

„Не съм говорил с министъра, защото той имаше изключително спешната, важна и тежка задача да верифицира машините. Това вече е факт. Нека да минат изборите, в понеделник ще говоря с него“, каза Денков.

*Информацията е актуализирана към 19:53 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още