IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недействителните гласове - "трета политическа сила" в някои общини

Има специфичен проблем при гласуването за общински съветници и това прекроява облика на местната власт, коментира Лилия Никифорова

12:11 | 01.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да анализира причините за високия процент недействителни бюлетини и да проведе силна информационна кампания, за да разясни как се гласува. Този коментар по Нова ТВ направи Лилия Никифорова от Института за развитие на публичната среда, след като данните показват, че в 122 общини недействителните бюлетини за общински съветници са около 20%.

„Има сериозен специфичен проблем при гласуването за общински съветници. Подобни високи проценти недействителни бюлетини не се наблюдават при друг национален избор, дори при гласуване само с хартия”, уточни Никифорова.

Според нея проблемът трябва да се анализира. „От години нашата организация призовава ЦИК да се направи такъв анализ. В някои общини 30% от гласовете за общински съветници са недействителни, което означава, че напълно е прекроен обликът на местната власт”, коментира тя. Според нея това поставя под въпрос легитимността на избора.

Има общини, в които „недействителните гласове са трета политическа сила”, коментира тя.

По думите ѝ ЦИК вече изготвя методическите указания. „Комисията трябва да има и обучително звено, което към момента не съществува. То трябва да подобрява методиката на обучение на секционните комисии. Има хипотеза, според която те са затруднени при отчитането на резултатите, особено при местни избори и не познават правилата, и процедурите“, посочи експертът.

Лилия Никифорова напомни, че ЦИК има записите от видеонаблюдението, чрез които може да установи в каква степен секционните комисии спазват процедурите по закриване на изборния ден, както и какви са най-честите нарушения.

Тя изтъкна, че при машинното гласуване няма недействителни бюлетини и с него бързо приключва изборният ден. Никифорова напомни, че в машините е заключен огромен финансов ресурс и не е редно той да стои заключен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още