IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Правим всичко необходимо, за да има машинно гласуване в неделя

Машинно се очаква да се гласува в 5900 секции на 5 ноември

15:10 | 01.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ЦИК прави всичко необходимо, за да има гласуване с машини в неделя. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

„От вчера сме в непрекъсната комуникация с Министерство на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Днес ще бъде извършено довереното изграждане на изходния код и се надяваме в най-кратък срок след това да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието. Кога ще стане това, ще отговорят трите институции, но трябва да бъде извършено в разумен срок, за да може машините да бъдат инсталирани и транспортирани до секционните избирателни комисии“, каза Матева. Тя обаче не уточни какъв е срокът, който може да бъде приет за „разумен“, защото в Изборния кодекс не е посочен.

„Всички работим така, че да се случи машинното гласуване и, както ЦИК подхожда отговорно, така подхождат отговорно и Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация“, каза Матева.

Тя посочи, че машинно ще може да се гласува в 5900 секции на втория тур от местните избори. Тя уточни, че това число не е окончателно. Общият брой на разкритите секции за гласуването на втори тур е 7250, но и това число не е финално заради секциите в болници и специализирани заведения, които се разкриват 48 часа преди изборния ден.

В четири кметства изборът на втори тур ще е между трима, а не между двама кандидати заради равния брой гласове на втория и третия. Това са метство Сухозем, община Калояново, Драгаш Войвода в община Никопол, кметство Добрина в община Провадия и кметство Васильово в община Тетевен.  

На балотажа ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Общо 6 380 052 души имат право на глас на 5 ноември.

На първия тур правото си на глас са упражнили 2 713 979 души, а това значи избирателна активност от 44,94%, посочи Матева.

За съпоставка на местни избори през 2019 г. избирателната активност е била 49,76%, а на парламентарните избори през април са гласували около 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още