IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Либерализацията на енергийния пазар цели облекчаване, а не проблеми за бита

От средата на 2024 г. домакинствата свободно ще могат да избират най-подходящия за тях план

12:51 | 08.11.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Либерализацията на електроенергийния пазар цели улесняване на потребителите, а не създаване на проблеми, коментира премиерът акад. Николай Денков по време на инициативата "Властта говори открито" за въпроси и отговори през Facebook, чрез която призова и за смята на състава на ЦИК. Той уточни, че от средата на 2024 година производителите на електроенергия за бита вече ще бъдат на свободния пазар и това ще позволи на домакинствата да изберат най-подходящия за тях тарифен план.

"Ако мога мога да направя аналогия, тя е с мобилните оператори", каза премиерът и допълни, че това ще позволи по-индивидуален подход за потребителите, например ако някой ползва повече ток нощем или през почивните дни. Либерализацията ще даде възможност на производителите да дефинират различни тарифи, а потребителите да потърсят най-изгодната за тях и да сменят доставчиците.

Денков беше категоричен, че ще има механизми, които да ограничават повишаването на цената на електроенергията, особено за уязвимите потребители.

Последните текстове за либерализацията на енергийния пазар бяха блокирани от президента Румен Радев. Според проекта на програмата на Народното събрание ветото трябва да бъде разгледано в петък (10 ноември), но депутатите не успяха да съберат кворум днес (8 ноември) и програмата още не е одобрена.

Денков коментира и повишаването на цената на природния газ у нас. От 1 ноември цената на обществения доставчик "Булгаргаз" се повиши с 36%, като основната причина за това са външни фактори - поскъпването на газа на нидерландската борса TTF, която е референтна за договорите за доставка на повечето газови компании в Европа.

Премиерът припомни, че традиционно газът поскъпва през зимата, когато потреблението е по-високо. На TTF цената от лятото се повишава с повече от 60% и увеличението в България е по-малко, отколкото в Европа, каза той.

България купува газ през терминалите в Турция и Гърция, както и тръбен газ от Азербайджан, чиято цена е договорена преди години и е по-ниска от пазарната в момента.

"Не виждаме причина да водим преговори с ненадежден партньор", каза премиерът по повод доставки на руски газ в България и припомни, че руската компания "Газпром" спря доставките на газ за страната и отказа след това да разговаря с нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка я разкажи на аудиторията, ти какво си осмислил - че да лъсне пълнотата в твойта глава. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: 0pkЯвно ти е прекалено празна главата, че да осмислиш нвкои неща. Нищо, продължавай с опорките, никой не очаква повече от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
0pk
преди 6 месеца
Едно време разправяха, че икономията е мaйка на мизерията. Ще дойде време, за да пуснем пералнята, ще спираме климатика и това ще се рекламира, като полза за околната среда. Важното е на П. да му е зле! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
Alex Silver
преди 6 месеца
Това ще да са тъппички химически майтапи. Друго не може да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още