IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР се подготвя за следващата стъпка по либерализацията на електроенергийния пазар

Промените предвиждат отпадането на фигурата обществен доставчик на електрическа енергия

18:56 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува промени в Наредбата за регулиране на цените на електричеството, свързани с предстоящата либерализация на електроенергийния пазар. Текстовете са публикувани в портала за обществено обсъждане.

С тях се пристъпва към следващ етап от либерализацията на електроенергийния пазар, при който пазарът на едро е напълно отворен, а битовите потребители остават на регулирания пазар до 2026 година. С  тях се премахва фигурата "обществен доставчик на електрическа енергия", тоест Националната електрическа компания (НЕК) вече няма да бъде натоварена да изкупува електроенергия и да я предоставя на електроснабдителните дружества.

КЕВР вече няма да определя прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия на производителите, от които НЕК  да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с което общественият доставчик да сключва сделки с крайните снабдители.

По време на преходния период до 2026 година крайните снабдители, тоест елекроснабдителните дружества, ще са задължени да доставят електроенергия на домакинствата по регулирани цени, като е предвидено КЕВР да определя само компонент от тази цена.

Според новосъздаден член от наредбата този компонент е в размер на до 7% от определената със закона за държавния бюджет за съответната година и/или програма, приета от Министерския съвет, базова стойност на електрическа енергия за 1 мегаватчас, която битовият краен клиент следва да заплаща за съответния регулаторен период.

Компонентът включва икономически обосновани разходи и възвръщаемост за дейността "снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител", както и разходи за балансиране, и се определя като обща стойност, без да се посочва конкретният размер на елементите, които я формират, е записано в проекта.

Ако в бюджета не бъде записана базова цена на тока, то компонентът се формира в размер на до 7% върху прогнозната пазарна цена. Тя се определя от КЕВР за всеки пазарен период на базата на анализ на фючърсните и/или форуърдните сделки за този период на националната и регионалните борси, както и на относимите към българския пазар фючърсни сделки на европейска борса.

Предвидено е също така регулаторът да определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени, като е определено и как се формира тази компенсация.

Промените в Наредбата ще бъдат дискутрани по време на обществено обсъждане в КЕВР на 22 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още