IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е нетен вносител на ток през първото тримесечие

Тенденцията се наблюдава още от миналото лято, когато ситуацията на енергийния пазар в ЕС започна да се нормализира

14:21 | 03.04.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е нетен вносител на електроенергия през първото тримесечие на годината, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Справката за периода 1 януари - 31 март 2024 година показва, че балансът между износа и вноса е отрицателен в размер на почти 275 гигаватчаса.

Година по-рано салдото беше положително в размер на 1,55 тераватчаса, но тогава и цената на електроенергията на европейските пазари все още беше висока и българските въглищни централи успяваха да реализират своята продукция. В следващите месеци обаче България на няколко пъти от нетен износител се превръщаше в нетен вносител - например през май и ноември.

Още в началото на миналото лято председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира, че ситуацията на европейските пазари започва да се нормализира и търговците започват да внасят евтина електроенергия от съседните страни и част от мощностите ни работят при минимално натоварване. 

От началото на 2024 година цената на природния газ на нидерландската борса TTF пък трайно слезе под нивото от 30 евро за мегаватчас и това отново върна газовите централи на енергийния пазар, включително и в Гърция, която е един от основните ни пазари.

Данните на ЕСО показват още намаляване на производството на електроенергия в страната с малко над 17% на годишна база до 10,1 тераватчаса през първото тримесечие на годината. Това се дължи основно на свиването на работата на базовите мощности (ядрената и въглищните централи) с 22% до 8,1 тераватчаса.  

Част от намалението се дължи на затварянето на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", чийто договор с Националната електрическа компания (НЕК) изтече в края на февруари. Ръководството на централата коментира, че мощностите отново ще заработят, когато цената стане изгодна.

С 1,75% е намалено и производството на водните електроцентрали до 681 гигаватчаса. Расте обаче делът на енергията от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в преносната мрежа (с 38% до 629 гигаватчаса) и в разпределителната мрежа (със 17%). Повишението идва от съществен ръст при фотоволатичните централи.

На този фон потреблението на електроенергия се свива с почти 2,5% до 10,4 тераватчаса в зимните месеци на 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 27
khao
преди 3 седмици
До: Tikva007 а тук беше като дискотека с режим на тока... два часа има, два часа няма! :D:D От както сме в ЕС, икономиката ни е на исторически най-високо ниво по всичко показатели, статистика... прозззз, а не пропагандни лакърдии от леко жени по механите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 19
Tikva007
преди 3 седмици
А редакторчетата, които ми изтриха предишния коментар, са твърде млади и зелени, за да знаят, че до преди евроатлантическата нирвана на България, целият Балкански полуостров светеше с български ток!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 11
0pk
преди 3 седмици
Нищо, сега лятото ще обърнем тренда. Е сега ЕСО като почне да отчита трильони гигавати от вятър и мъгла - цяла европа ще захраним с еФтена енергия! Но пък и да не стане така, по-добре да купуваме по-евтино отвън, отколкото да замръсяваме при нас със скъпо производство. Е зелкича ще потвърди, само да намери време в почивката между реденето на драконови зъби в навечерието на поредната контраофанзива. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още