IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съседи на Германия се оплакват от такса за газа - кара ги да купуват от "Газпром"

ЕК има съмнения, че транзитната такса нарушава европейските правила и заплашва Берлин със съд

21:30 | 12.04.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Германия може да бъде изправена пред съда, ако не премахне или намали съществено транзитната такса за газа, въведена през 2022 година, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници в Европейската комисия (ЕК). Берлин използва таксата за намаляване на големия дефицит в бюджета си, който достигна 10 млрд. евро, пише още изданието.

Съседни държави обаче се оплакаха, че тази такса пречи на диверсификацията и ги принуждава да купуват газ от Русия. Австрия, Чехия, Словакия и Унгария са сезирали ЕК за нарушението, отбелязвайки че таксата нарушава европейския газов пазар и енергийната сигурност в общността.

Според Берлин всичко е по европейските правила, но от ЕК коментират пред Politico, че действително има  основания да се смята, че има нарушение на конкуренцията и правилата на единния пазар. Ако таксата не бъде премахната или намалена така, че да не подкопава единния пазар, Германия може да бъде изправена пред съда.

От Министерството на икономиката на Германия са отговорили на запитването на изданието. В изявлението се казва, че таксата не е дискриминативна, но и потвърждават, че участват в дискусии в Брюксел относно потенциално нарушение на европейските правила. Според институцията резервите от газ в Германия, която е най-големият потребител на газ в Европа и беше и най-големият пазар на "Газпром", е стабилизирало целия газов пазар в ЕС. Таксата не ограничава търговията, допълват оттам.

Експертите обаче не са съгласни - според Аура Сабадуш, анализатор в ICIS, таксата действително води до големи разлики между цената на "западния" и "източния " газ. Това означава, че страните от Централна Европа, които нямат излаз на море и достъп до терминали за втечнен газ, ще останат зависими от по-евтиния руски природен газ, допълва експертът .

Германия въведе мярката през 2022 година, когато "Газпром" започна да намалява доставките и страната трябваше да се обърне към спот пазарите, където цените бяха високи. Това оскъпи природния газ, а за времето, през което действа таксата, Берлин е получил 1 млрд. евро приходи.

България също беше въвела такса върху транзита на руския газ през "Балкански поток", през който доставки получават Сърбия и Унгария. Размерът ѝ беше 10 евро на мегаватчас, които, съобразно договорите за транзит, трябваше да поеме "Газпром". София обясни, че така ще насърчи европейските държави да се откажат от руския газ, или поне ще намали приходите в руската хазна от търговията с газа. Страната ни обаче трябваше да премахне таксата , след като Унгария заплаши, че ще блокира членството ни в Шенген

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
single1992
преди 2 седмици
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:-- https://do.my/aman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Един Българин
преди 2 седмици
Като махнат единодушното вземане на решения в ЕС, Мъкедония ще влезне през задната врата в ЕС, а ние с такса в Шенген и ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още