IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският енергиен министър готви радикален ход за руския природен газ

През декември делът на руския газ във вноса е рекорден - 98%

22:50 | 12.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Австрия се подготвя за радикален ход и прекратяване на дългосрочния договор на OMV за внос на руски природен газ, съобщи енергийният министър Леоноре Гевеслер, цитирана от Ройтерс. Отдавна тя коментира, че Москва вече не може да бъде смятана за надежден партньор, но пък държавната компания OMV досега отбелязва, че ще продължи да купува газ от "Газпром" до края на договора за доставка през 2040 година.

Гевеслер съобщи по време на пресконференция, че делът на руския газ във вноса се е увеличил значително през декември - до рекордните 98%, спрямо 76% месец по-рано, макар и общият обем на вноса леко да е намалял. Тази голяма зависимост на фона на войната в Украйна притеснява министъра.

"Диверсификацията на вноса на природен газ се случва прекалено бавно", коментира тя и добави, че е поръчала на мозъчния тръст Wifo да анализира икономическите ефекти от прекратяването на договора и опасностите, на които ще е изложена икономиката, ако договорът бъде продължен.

Австрия получава газ от "Газпром" през територията на Украйна, а договорът за транзит няма да бъде удължен след края му през 2024 година. Това също ще е основание за по-скорошна диверсификация и намиране на алтернативи на руския природен газ. 

"Трябва да се подготвим договорът на OMV да бъде прекратен", допълни още австрийският министър.

Енергийното министерство в страната подготвя изисквания за вносителите на газ да представят план за намаляване на дела на руския природен газ в микса. Идеята ще трябва да мине през парламента и да получи подкрепата от 2/3 от депутатите, за да се превърне в закон.

Ройтерс отбелязва, че съдбата на това предложение не е съвсем ясна, нито дори и доколко е подкрепена тя от всички партии в управляващата коалиция. Парламентарните избори в Австрия ще се проведат през есента и към момента лидер в обществените проучвания е крайнодясната Партия на свободата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 месеца
*Трябва да се подготвим договорът на OMV да бъде прекратен", допълни още австрийският министър.* - Да се подготвите как? Да напълните от собствените си спестявания дупката в бюджета, зейнала от невнесените данъци на най-големия данъкоплатец в Австрия - OMV, вследствие на съсипващите загуби от декретаджийското прекратяване на договора? Или с правителствени заеми като Шолц, който така още спасява от фалит Уинтершел след закриването на СП2? Всички зелени сте учили само *изваждане* и *плямпане*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 месеца
*Leonore Gewessler is an Austrian Green politician serving as Minister for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology in the government of Chancellor Karl Nehammer.* - Само един зелен соросо-мъпет може да поеме толкова компетентност - не две, а цели 6 любеници под нежната си женска мишница, при това със завидната професионална експертиза на енергетик, натрупана като екоактивист-борец срещу един АЕЦ на словашка територия. Както върви, и Австрия при Германия в киреча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
iceto
преди 2 месеца
До: Pyramidи за това Китай не иска втора тръба, защото определят колко слънце да стигне до Московията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
Pyramid
преди 2 месеца
Ами да видим, къде ще намерят достатъчно газ на добра цена. Къде и дали изобщо. В крайна сметка, че Русия им ползва парите - да, така е. Ала къде да си продаде продукта на пазар с ограничено предлагане, тя ще намери, че и на по-добри цени. Старата Европа залязва, а Слънцето, отново изгрява от изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още