IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитрис Димитриадис: Гърция има за цел да стане нетен износител на електроенергия

Няма постигане на цели за нетните емисии без силна и конкурентна индустриална база, коментира представителят на ЕИСК

09:01 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

За приоритите в европейския енергиен сектор, развитието на Гърция във възобновяемата енергия и активността на европейските компании в намаляването на емисиите - един разговор с Димитрис Димитриадис, президент на Секция „Външни отношения“, Европейски икономически и социален комитет (ЕИСК).

- Г-н Димитриадис, участвахте в конференцията „Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика“. Бихте ли ни казали какви са основните тенденции в европейското законодателство по отношение на енергетиката?

В ЕС приоритетите на енергийния сектор са съсредоточени около декарбонизацията, енергийната сигурност и достъпността. Стремежът да се ускори въвеждането на местни възобновяеми енергийни източници, за да се предостави стратегическа автономия на Съюза, доведе до разработването на стратегии на ЕС за европейските слънчеви и вятърни индустрии. За да се улесни зеленият преход, се разработва законодателство относно планирането на трансграничната енергийна инфраструктура, цифровизацията на енергийната система и зеления водород, за съхранение на енергия и като енергиен носител.

За да защити конкурентоспособността на Европа, миналата година ЕК също така предложи Закон за промишлеността с нулева печалба, подкрепяйки развитието на местната европейска индустрия за възобновяема енергия и технологично производство. На първо място в дневния ред е подобряването на енергийната ефективност, например чрез обновяване на сгради и справяне с достъпността на енергията, както и чрез реформа на пазара на електроенергия.

- През 2023 г. Гърция отчете рекордно високо производство на вятърна, слънчева и водна енергия и планове за разширяване на междусистемните връзки със съседните страни, включително България. Какво да очакваме тази година от южната ни съседка по отношение на зелената енергия?

Енергийната политика на Гърция се фокусира върху увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници, особено за производство на електроенергия, чрез увеличаване на слънчевата енергия, капацитета за съхранение, офшорния вятърен капацитет и водната енергия. Гърция има за цел да стане нетен износител на електроенергия, за което планира големи инвестиции в разширяване на междусистемния капацитет, за да увеличи интеграцията с европейския пазар на електроенергия. Правителството обяви планове за удвояване на капацитета на междусистемните връзки с България, Италия и Северна Македония, утрояване на капацитета на междусистемните връзки с Албания и установяване на връзка с Египет. Планирани са също големи инвестиции за увеличаване на вътрешния капацитет за пренос и разпределение, които включват свързване на най-населените острови към континенталната електрическа мрежа до 2030 г.

- Какви са вашите наблюдения? Готови ли са европейските компании да въведат по-ефективни енергийни решения и да бъдат с по-малко въглеродни емисии? Ще спазим ли поставените от ЕК срокове до 2030 г.?

Вървим в правилната посока, но трябва да се направи още. Ние се съгласихме да намалим нетните емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. През 2022 г. тези емисии достигнаха намаление от 32,5% в сравнение с 1990 г. Ние също така се споразумяхме за цел от минимум 42,5% възобновяема енергия в нашия енергиен микс - през 2022 г. 39% от нашето електричество е генерирано от възобновяеми източници, а през месец май 2023 г. вятърната и слънчевата енергия надминаха изкопаемите горива за първи път в производството на електроенергия в ЕС. Все пак делът на възобновяемата енергия в брутното крайно потребление на енергия все още е само около 23%, изискваме много по-бърз преход, за да постигнем целите си.

Няма постигане на тези цели без силна и конкурентна индустриална база. Основна предпоставка за промишлената конкурентоспособност на Европа са достъпните цени на енергията и сигурните енергийни доставки. ЕС трябва да остане индустриално място, ние трябва да станем по-бързи, по-ефективни по отношение на ресурсите и материалите, по-иновативни и отново привлекателни за инвеститорите, като същевременно поддържаме нашите социални и екологични ценности, като функциониращ социален диалог и системи за социално подпомагане, уважение за върховенство на закона и стабилни институции.

Последна актуализация: 15:10 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още