IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските климатични цели ще струват 19 трлн. долара

Енергийният преход е голяма възможност за страната, смята водещият климатолог на Китай

13:46 | 05.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разходите за реализирането на климатичните амбиции ще струват на Китай 19 трилиона долара инвестиции, изчисляват в страната. С тези средства ще бъде реализирана целта за въглеродна неутралност до 2060 година, посочва Bloomberg. Преди това обаче Пекин планира пик на емисиите въглероден диоксид през 2030 г.

Този преход се смята за голяма възможност за енергийния сектор на Китай, разказва Сие Джънхуа, един от водещите климатолози в страната. В момента в Китай са инсталирани най-много соларни и вятърни мощности в световен мащаб и се планира изграждането на нови в отдалечени ненаселени региони.

Според изчисленията на експертите от BloombergNEF светът се нуждае от инвестиции в размер на 2 трилиона годишно до 2025 г., за да бъдат избегнати най-лошите негативни ефекти от климатичните промени. Китай е най-големият емитент на въглеродни емисии, но в същото време в последните месеци е изправен пред забавяне на икономическото развитие и растящи геополитически проблеми.

Споре Сие Джънхуа е много трудно в момента да се предскаже кога ще бъде пикът на емисиите въглероден диоксид, за да се изчисли и кога ще дойде въглеродната неутралност на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още