IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската стоманодобивна промишленост е в криза

Проблемите в имотния сектор и недостигът на електроенергия тласкат към ръба на фалита множество стоманодобивни предприятия

21:33 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Всички смятаха, че опустошеният от COVID-19 пазар на стомана в Китай се е възстановил. Сега обаче на пътя му стоят много други пречки, както дългосрочни, така и краткосрочни. Спирането на електрозахранването и приглушеното търсене, водени от кризата в строителството в Китай, блокират растежа. Още по-лошото е, че каскадният ефект е засегнал доставките на важни стоки като коксуващи се въглища и желязна руда, пише Oilprice.

Подобно на Индия, растежът при инфраструктурата играе основна роля в потреблението на стомана за Китай. Въпреки това, поради забавянето заради коронавирусните мерки и влошаващата се имотна криза, стоманодобивният сектор не се възстанови по начина, по който се очакваше.

Според Ли Гънпо, основател и председател на Hebei Jingye Steel Group, прогнозите остават помрачени. Той предупреди преди няколко седмици, че почти една трета от стоманодобивните заводи в Китай може да фалират. Това би довело до мащабни прекъсвания във веригите на доставка на стомана.

Мнозина в Китай са загубили надежда за обрат в близко бъдеще. Този песимизъм е видим в многото доклади, идващи от Китай.

Кризата с недвижимите имоти засегна не само строителните предприемачи и производителите на стомана, но дори и банките. Някога един от най-големите производители и потребители на стомана и свързаните с това продукти, китайските стоманодобивни заводи редовно произвеждаха над един милиард тона продукция. Това представлява около половината от световната продукция. Сега това изглежда като далечен спомен, като спадът засяга цените на желязната руда и дори доставките на мините в Бразилия и Австралия.

Най-големият експортен артикул на Австралия, желязната руда, е изправен пред рискове, свързани с веригите на доставки поради забавянето на китайския растеж. Експерти прогнозират, че цените ще паднат с 50% през 2023 г. със задълбочаващата се имотна криза в Китай. Потребителите или не купуват нови жилища, или са просрочили жилищните кредити.

Китайското правителство търси решение на проблема

Китайската народна банка обяви няколко мерки като намаляване на лихвата по ипотечните кредити. Мнозина обаче смятат, че тези усилия са недостатъчни и закъснели. Лобистите смятат, че условията няма да се подобрят до края на 2022 г.

Някога заводи бяха в челните редици на икономическата експанзия на Китай. Но сега условията са се влошили до такава степен, че много от тях са на ръба на затварянето поради липса на купувачи.

Високите температури в някои части на Китай допълнително усложняват нещата, тъй като предизвикаха ограничения в доставките на електроенергия. Това доведе до временното спиране на работата в редица китайски стоманодобивни заводи. Около 20 фабрики в югозападните региони на Китай преустановиха временно дейност.

За разлика от кризата на пазара на имоти през 2015 г., президентът Си Дзинпин сега не изглежда особено склонен да стартира пакет от финансови стимули, който би могъл да даде тласък на разходите за инфраструктура и косвено да съживи стоманодобивния сектор. Това оставя ограничено пространство за маневриране за производителите на стомана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още