IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоманата - другият голям стоков шок от войната в Украйна

Брюксел и Лондон трябва да се събудят за кризата, защото проблемите с веригата на доставки се разпространяват и въздействат по-бързо и по-дълбоко от очакваното

13:51 | 22.03.22 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Йосиф Сталин нарежда изграждането на Железарския завод в Мариупол през 1930 г. - един от неговите мегапроекти за индустриализиране на Съветския съюз. За известно време комплексът е един от най-големите стоманодобивни заводи в света. Близо век по-късно друг руски лидер със сталинистки наклонности, Владимир Путин, нареди унищожаването му.

Бомбите, падащи върху доменните пещи на Мариупол, украинския град под руска обсада, са символ на това как войната обърна пазара на стомана с главата надолу, пише Bloomberg.

Светът наблюдава въздействието на войната в Украйна върху световните енергийни пазари. Скокът на цените на петрола доминира в заглавията.

Наред с петрола стоманата е основата на съвременната икономика. Вездесъщата стока стои в основата на света, какъвто го познаваме – ключов материал за всичко, от строителството на небостъргачи, до автомобилостроенето и производството на перални машини и жп релси.

Инвазията на Русия в Украйна заплашва да превърне стоманата в луксозна стока. Цените се повишават и това се усеща навсякъде. Този натиск се прехвърля и върху потребителската инфлация.

Един пример: 60% от теглото на средностатистическия автомобил се дължи на стоманата, според търговския орган на Световната асоциация за стомана. В пари в брой цената на тази стомана се е повишила до повече от 1 250 евро от около 400 евро в началото на 2019 г.

За централните банки бумът на цените на стоманата е друго главоболие, свързано с инфлацията. Европейските правителства може да се наложи да се справят както с повишенията на цените, така и със заплахата от потенциален недостиг това лято. Арматурната стомана скоро може да бъде налична в ограничени количества.

Европейският съюз (ЕС) вече наложи санкции върху част от руската стомана, след като насочи мерките към повечето от олигарсите в страната, които притежават значителна част от руската стоманодобивна индустрия. Войната почти спря украинското производство.

Цената на арматурната стомана в Европа миналата седмица нарасна до рекордните 1140 евро за тон, което е със 150% повече в сравнение с края на 2019 г. Цената на горещо валцуваните рулони, популярна форма на стомана, достигна рекорд от около 1400 евро за тон, което е с близо 250% повече в сравнение с периода преди началото на пандемията от коронавируса.

Една от причините за скока на цените е големият размер на руската и украинската стоманодобивна промишленост. Русия е третият по големина износител на стомана в света след Китай и Япония, а Украйна е осмият.

Колин Ричардсън, ръководител стомана в Argus, агенция за отчитане на цените, смята, че Русия и Украйна заедно формират около една трета от вноса на стомана в ЕС и близо 10% от вътрешното търсене в региона. Русия, Беларус и Украйна заедно представляват около 60% от общия внос на арматура в ЕС. Трите страни имат огромен дял и от пазара на полуготова стомана.

Повишаването на цените се дължи и на въздействието на войната върху цените на енергоносителите и стоманодобивната индустрия извън Русия. Въпреки че стоманата се свързва с огромни доменни пещи, като например разрушените в Мариупол, в Европа около 40% от метала идва от т.нар. електродъгови пещи. Те са доста енергоемки, за да стопят железния скрап в свежа стомана.

Тези пещи са по-екологични, тъй като не използват въглища, но тяхната ахилесова пета е консумацията на енергия. А точно сега Европа изпитва недостиг на енергия.

Тъй като войната доведе до силно поскъпване на природния газ, европейските краткосрочни цени на електроенергията също се повишават. По-рано този месец цената на тока достигна пик от 500 евро на мегаватчас, или около десет пъти повече отпреди кризата. Скокът на цените принуди много електродъгови пещи за стомана да спрат работа или драстично да намалят производството, като работят с пълен капацитет само през нощта, когато електроенергията е по-евтина.

Това допълнително затяга европейския пазар и много потребители се страхуват не само от ръста на цените, а и очакват недостиг.

Мениджърите на стоманодобивната промишленост се опасяват, че цените могат да се повишат рязко, може би с още 40% до около 2 хил. евро на тон, преди търсенето да се забави. Ръководителите на индустрията смятат, че ако цените на електроенергията се покачат отново и повече европейски пещи затворят, перспективата за действителен недостиг на арматурна стомана е реална. Паническото купуване също може да надуе цените.

Брюксел и Лондон трябва да се събудят за кризата. Ако глобалната икономика е научила нещо по време на пандемията от коронавируса, това е, че проблемите с веригата на доставки се разпространяват по-бързо от очакваното и също така имат по-дълбоко въздействие от очакваното. Малко са стоките, които са толкова важни за толкова много индустрии като стоманата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
И какво предлагаш - да си пазаруваме от Русия - Всъщност германците го предлагат и си пазаруват газ с пълна сила ама викаш газ може да купуваме щото е за немците ама стомана не може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Пускането на кепенците за Кремиковци беше необходима декомунизация. Продължаваме промяната към оправяне на нашите неща тук. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Само да уточня, тва вятърните мелници дето ще правим за да заменяме енергийната си зависимост посредством тях, та там не се ползва стомана, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Само за протокола: Кремиковци работеше с руда от Кривой Рог - Украйна. Та в сегашни времена(ако работеше) - няма руда, няма стомана....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
novata_ikonomika_
преди 2 години
Ние до преди 10 г имахме завод за стомана Кремиковци, който окончателно пусна кепенци по време на Тиквата. Ни ме интересуват руснаци нито диктатора им. Ние да си оправяме нашите неща тука, а те в Сибир да си стоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
тоя дебииил е като развалена радиоточка... цените сега са по ниски от Септември!... точно войната и урсула са виновни, а не печатницата и локдауните! ... ама типичен ваатник, помни до три дена назад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Не разбирам какво точно не ти харесва на "Слава на Украйна!" и "Слава на герорите!". Не е обидно, а патриотично. Не знам дали си българин, но в нашата история имаме друго "Свобода или смърт!" и не са били малко хората, които са умрели във (за вас безмислени) въстания като Илинденско-Преображенското или Априлското. Имаме и друга приказа "Сити българи заедно!" и още много въстания в Македонско, които също са били потушавани и обречени преди да започнат. Това, което виждаме в Украйна е проявя на национализъм, какъвто са проявявали и хората в България - не нещо срамно, а е повод единствено за уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Kaк точно една жена забранява? Това не е Русия, Венецуела или Северна Корея. Има си процедури, има си гласувания. И какво предлагаш - да си пазаруваме от Русия, а руснаците да убиват хората в Украйна, защото са им залепили "епитет" нацист, националист? Както виждаш голяма част от компаниите не спазват "санкциите" и си търгуват с руснаците, така че за който иска има начини - други пък, без да са канени, спират работа с Русия и руски компании (като много фирми предлагаши софутуерни услуги).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Точно пък заради скaпаният завод в Мариуполь стоманата в Европа поскъпнала. Жaлката ви пропаганда вече губи всякаква връзка с реалността. Щом не знаете или отказвате да проумеете истината, аз ще ви я кажа - тъ-пoyмната урсула забрани вносът на руска стомана, а четирите най-големи стоманодобивни компании в Европа са руски !!! Това е директен и брутален удар срещу цялата европейска икономика и ако в ЕС имаше читави закони, урсулата дори само заради това щеше да бъде свалена, осъдена за икономическа диверсия и хвърлена в панделата до живот !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Непрекъсната слава и да не забравим "хто не скаче той москаль" Всички на Майдана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още