IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на стомана в Европа затварят предприятия заради скъпия ток

Търговците се готвят за ограничени доставки

12:17 | 10.03.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Стоманопроизводителите в цяла Европа съкращават дейността си, тъй като цените на електроенергията се покачват до рекордни нива заради инвазията на Русия в Украйна.

Производителите започват да забавят или напълно спират производството си, тъй като по-високите разходи го правят неустойчиво, дори когато търговията със стомана се развива силно, пише Bloomberg.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до още по-силно поскъпване на енергията, което засяга всички бизнеси.

Средната цена на електроенергията на пазара ден напред в Испания тази седмица скочи до почти 545 евро за мегаватчас, над два пъти повече в сравнение със само преди две седмици. Този натиск върху разходите се отразява на бизнесите в целия континент.

Кремъл освен това казва, че преосмисля своя износ на газ, което допълнително натоварва енергоемките промишлени фирми.

стомана стомана

Acerinox обяви, че затваря частично завод за производство на неръждаема стомана в Кадис, южната част на Испания. Обектите за горещо и студено валцуване на компанията все още работят. Говорител на компанията предупреждава обаче, че те могат да спрат работа през следващите няколко дни, ако фабриката за неръждаема стомана не възобнови дейност.

Общо 1800 служители на компанията са пуснати в отпуск.

В Германия Salzgitter намалява операциите по топене в предприятието в Пайне, посочва говорител на компанията. Британският производител Liberty Steel е спрял производството в завода си в Родъръм, според запознат източник. Компанията отказва коментар.

Пещите на Celsa Group в завода в Барселона са спрели вчера, според говорител на компанията. Megasa SA също е затворила две предприятия в северния регион Галисия в Испания. От компанията отказват коментар.

Заводът Sestao на ArcelorMittal SA в Испания няма да възобнови работата си на 13 март, както беше планирано, заради високите разходи за електроенергия, казва говорител на компанията за Bloomberg News в отговор на въпроси. Предприятието на компанията в Олаберия работи с прекъсвания.

Референтните цени на строителната стомана - обикновено произвеждана в енергоемки пещи - се повишиха до рекордни нива в Европа тази седмица. Търговците се подготвят за пълно спиране, което ще ограничи доставките. Инсталациите с доменни пещи, които използват въглища, ще бъдат по-малко засегнати, тъй като електроенергията съставлява по-нисък дял от разходите им.

По-високите цени на стоманата ще увеличат разходите на производителите и строителните фирми. Пазарът вече се опитва да замени метала, загубен заради войната в Украйна, както и руския износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А самата игра започна през 2014-та с окупацията на Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Играта я започна Русия миналото лято като спря да участва на спот пазара за да вдигне цената на газа , а със спечелените пари да извърши агресия срещу мирна държава. Това е играта. Сега САЩ дават на Украйна по лъжичка на час, за да изтощят Русия и да я оставят да се наиграе. Като се наиграе ще омалее :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Да следва рецесия 2-3 месеца и фалит на Русия. Простичко е :) Очаквам намаляване на икономическата дейност , пълни танкери с петрол който никой не купува и срив на цената под 50 долара за барел. Филма го играхме през 80-те години (Рейгън) фалира Русия. Как ? Война в Афганистан, совалката Буран, срив на петрола , Русия фалира. Сега е същото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Ключовата дума тук се нарича ЕНЕРГИЯ! Мнозина не помнят, но когато САЩ удари Ирак през 91, цената на петрола скочи от 13 на 40 долара, което беше нещо нечувано до този момент. Какви са цените в момента? Не само на този, а на всички други ключови ресури? Идва нещо средно между световен геноцид и заколение, за да могат дългоносите да продължат да си играят с цифри на борсите и да не бъдат пометени от озверялата тъпла. Ударниците на ивестор яросто бранят правото си да участват в своето заколение. Желая им успех и попътен вятър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
"Стоманопроизводителите в цяла Европа съкращават дейността си, тъй като цените на електроенергията се покачват до рекордни нива заради инвазията на Русия в Украйна." . . . ДОЛНОПРОБНА ЛЪЖА!!! Това започна да се случва още есента на 2021 и е резултат от мало умната енергийна политика на ЕК! Започват да се натрупват натрапчиви въпроси от сорта: чии интереси преследва от години в Европа този странен, инсталиран от някъде, но не от европейските народи по изборен път орган? Дали на някого тук направи впечатление един факт от онзи ден: при дискусията за включване на енергийните доставки от Русия за Европа в новия пакет санкции, което ще разстреля в главата стопанския живот на Европа, правителствата на всички (или почти) държави-членки на ЕС категорично отказаха такава стъпка. Пламенно я поддържаха САЩ, Канада, Великобритания и - ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! - Европейската комисия, в лицето на Урсула фондернезнамквоситам... Щото тя и комисията й от години водят политика на геноцид срещу европейската икономика! Интересно, в чий интерес, щото не е в интерес на европейците...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още