fallback

Акционери съдят Shell заради липса на климатични амбиции

Искът е подаден във Великобритания

17:45 | 09.02.23 г. 4

Група акционери на Shell са завели иск срещу Борда на компанията в британски съд, пише Bloomberg. В него е записано, че управляващото тяло на компанията не е приело стратегия за енергиен преход спрямо изискванията на Парижкото споразумение.

По този начин Бордът поставя Shell под риск въпреки заявките, че са готови да управляват този риск, коментира един от адвокатите зад иска - Пол Бенсон от организацията ClientEarth, която се занимава с екологично право.

Bloomberg припомня, че Парижкото споразумение беше прието през 2015 г. и целта му беше да ограничи повишаването на температурите до 2°С спрямо прединдустриалните нива. Рекордните температури пез 2022 г. показват, че ефектите от климатичните промени започват да се усещат все по-осезаемо.

Говорител на Shell коментира, че не приемат обвиненията на ClientEarth. "Нашите директори са съобразили своите правни задължения и както винаги работят в интерес на компанията", твърдят оттам. Компанията има стратегия да бъде въглеродно неутрална до 2050 г.

Това не е първото дело за климатичните амбиции на петролната компания. Съдът в Хага нареди на Shell през 2021 г. да увеличи целта си за намаляване на емисиите - с 45% до 2030 г., спрямо нивата през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 09.02.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още