fallback

„Ел Ниньо“ може да причини загуба за 84 трлн. долара за света през 21 век

Американските учени разглеждат не само преките загуби, причинени от екстремните метеорологични явления, но и въздействието върху икономическия растеж  

13:53 | 19.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическите разходи, свързани с метеорологичното явление „Ел Ниньо“, възлизат на трилиони евро в световен мащаб. За целите на своето проучване, публикувано в списание Science, американските учени разглеждат не само преките загуби, причинени от екстремните метеорологични явления, свързани с „Ел Ниньо“, като наводнения и суши. Освен това Кристофър Калахан и Джъстин Манкин от Dartmouth College в Хановер в американския щат Ню Хемпшир са изчислили и въздействието на „Ел Ниньо“ върху икономическия растеж и доходите на засегнатите хора.

„Ел Ниньо", Детето на Христос - така перуанските рибари наричат климатичното явление, което се появява на нередовни интервали на всеки няколко години в Тихия океан и чиито ефекти често се забелязват там по време на коледния сезон. При него метеорологичните условия се променят в световен мащаб поради променените въздушни и океански течения. Очакват се повече наводнения в някои части на Африка и Южна Америка, докато в Югоизточна Азия и Източна Австралия се очаква да се увеличат засушаванията и горските пожари. За края на лятото на 2023 г. Световната метеорологична организация (СМО) наскоро прогнозира появата на „Ел Ниньо“ с вероятност от 80%.

„Общата цена на подобни събития никога не е била напълно определяна", казва Калахан в съобщение на Dartmouth College. „Трябва да се събере и общият намален растеж в периода след събитието, а не само когато то се случи“.  Той и Манкин анализират тенденциите брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението за множество държави от 1960 г. до 2019 г. и ги сравняват с появата на „Ел Ниньо“ през 1982/1983 г. и 1997/1998 г.

Тъй като сривът в икономическото развитие се отразява и на следващите години, учените изчисляват икономическите загуби за петте години след „Ел Ниньо“. За събитието от 1982/1983 г. тя е била 4,1 трилиона долара, а за 1997/1998 г. - 5,7 трилиона долара спрямо времето без „Ел Ниньо“. Учените изчисляват, че загубата за 21 век може да възлезе на 84 трлн. долара. 

Трябва да се инвестира в адаптация

Особено засегнати са страните в тропиците, които вече са сред държавите с по-ниски доходи. „Ел Ниньо“ изостря по-големите неравенства, свързани с изменението на климата, и оказва непропорционално въздействие върху тези от нас, които са най-малко устойчиви и подготвени", посочва Манкин. На следващ етап изследователите свързват своите констатации с климатични модели, които прогнозират изменението на климата до края на века.

За периода от 2020 г. до 2099 г. те изчисляват световни икономически загуби в размер на 84 трилиона долара. „Тук показваме, че климатичната променливост, свързана с „Ел Ниньо“, е изключително скъпа и води до застой на растежа в продължение на години, което ни кара да направим оценки на разходите, които са много по-големи от предишните", казва Манкин.

Авторите на изследването препоръчват не само намаляване на емисиите на парникови газове. „Трябва както да смекчим изменението на климата, така и да инвестираме повече в прогнозирането и адаптирането към „Ел Ниньо“, тъй като тези събития само ще увеличат бъдещите разходи за глобалното затопляне", казва Манкин. Между другото, Манкин и Калахан са взели предвид в изчисленията си ползите, които някои държави получават от „Ел Ниньо“, а също и ползите от „Ла Ниня“ - явлението, противоположно на „Ел Ниньо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 14.08.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още