IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Ниньо може да доведе до загуби за милиарди долари

Климатичното явление вероятно ще се отрази на риболова, доставките на пилешко месо и цените на енергията

12:41 | 24.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Климатичното явление Ел Ниньо е известно с хаоса, който предизвиква в глобалната хранителна верига, но влиянието му вероятно ще бъде много по-голямо този път, тъй като риболовът, цените на енергията и доставките на пилешко месо също ще бъдат засегнати, коментира CNBC.

Въздействието вероятно ще бъде сериозно, отразявайки се на енергията, храните и водата в много части на Азия", казва Анча Сринивасан, главен специалист по климатичните промени в Азиатската банка за развитие.

През 1997 и 1998 г. икономическото влияние на Ел Ниньо бе на стойност 30-45 млрд. долара, като този път то вероятно ще бъде по-високо, тъй като икономиките са се разраснали оттогава досега, казва Сринивасан.

Климатичното явление вероятно ще удари не само хранителните култури, но и риболовната индустрия.

Ел Ниньо реално повишава температурите в повечето части на тропическа Азия. Когато температурите се вдигнат, рибите мигрират към по-дълбоки води, така че очевидно уловът ще пострада“, казва още той.

Това от своя страна ще се отрази на птиците, които се хранят с риби. Така че ще има голямо въздействие върху риболова, но и върху животновъдството, и по-специално това на птици“.

Климатичният модел Ел Ниньо, който се очаква да се засили още повече до края на годината, е на път да се превърне в един от трите най-силни подобни модела за последните почти 70 години, заяви климатичната агенция на ООН миналата седмица.

Макар че Ел Ниньо може да даде тласък на стоки в областта на земеделието и животновъдството, той ще има отрицателен ефект върху цените на природния газ, тъй като климатичното явление вероятно ще направи декември по-мек за най-големия потребител на природен газ в света – САЩ.

Цените на природния газ са по-ниски напоследък заради очакванията за по-топло начало на зимата в САЩ.

Влиянието на текущите ниски цени на суровините вероятно ще продължи и през 2016 г., което ще затрудни основните ѝ износители като Австралия.

Едно от нещата, което инвеститорите през последните няколко години подценяват, е степента на последствия в резултат на срива на суровините“, казва Гай Брутен, старши икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в AllianceBernstein.

Смятаме, че последствията ще продължат и през 2016 г. Това не означава непременно внезапен срив на цените, но въздействието на намаляващите капиталови разходи, заетостта и др. в минния сектор ще продължат да дърпат надолу австралийската икономика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
"Ел Ниньо" и Ла Ниня !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още