IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ел Ниньо“ може да причини загуба за 84 трлн. долара за света през 21 век

Американските учени разглеждат не само преките загуби, причинени от екстремните метеорологични явления, но и въздействието върху икономическия растеж  

13:53 | 19.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Betsy Joles/Bloomberg
Снимка: Betsy Joles/Bloomberg

Икономическите разходи, свързани с метеорологичното явление „Ел Ниньо“, възлизат на трилиони евро в световен мащаб. За целите на своето проучване, публикувано в списание Science, американските учени разглеждат не само преките загуби, причинени от екстремните метеорологични явления, свързани с „Ел Ниньо“, като наводнения и суши. Освен това Кристофър Калахан и Джъстин Манкин от Dartmouth College в Хановер в американския щат Ню Хемпшир са изчислили и въздействието на „Ел Ниньо“ върху икономическия растеж и доходите на засегнатите хора.

„Ел Ниньо", Детето на Христос - така перуанските рибари наричат климатичното явление, което се появява на нередовни интервали на всеки няколко години в Тихия океан и чиито ефекти често се забелязват там по време на коледния сезон. При него метеорологичните условия се променят в световен мащаб поради променените въздушни и океански течения. Очакват се повече наводнения в някои части на Африка и Южна Америка, докато в Югоизточна Азия и Източна Австралия се очаква да се увеличат засушаванията и горските пожари. За края на лятото на 2023 г. Световната метеорологична организация (СМО) наскоро прогнозира появата на „Ел Ниньо“ с вероятност от 80%.

„Общата цена на подобни събития никога не е била напълно определяна", казва Калахан в съобщение на Dartmouth College. „Трябва да се събере и общият намален растеж в периода след събитието, а не само когато то се случи“.  Той и Манкин анализират тенденциите брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението за множество държави от 1960 г. до 2019 г. и ги сравняват с появата на „Ел Ниньо“ през 1982/1983 г. и 1997/1998 г.

Тъй като сривът в икономическото развитие се отразява и на следващите години, учените изчисляват икономическите загуби за петте години след „Ел Ниньо“. За събитието от 1982/1983 г. тя е била 4,1 трилиона долара, а за 1997/1998 г. - 5,7 трилиона долара спрямо времето без „Ел Ниньо“. Учените изчисляват, че загубата за 21 век може да възлезе на 84 трлн. долара. 

Трябва да се инвестира в адаптация

Особено засегнати са страните в тропиците, които вече са сред държавите с по-ниски доходи. „Ел Ниньо“ изостря по-големите неравенства, свързани с изменението на климата, и оказва непропорционално въздействие върху тези от нас, които са най-малко устойчиви и подготвени", посочва Манкин. На следващ етап изследователите свързват своите констатации с климатични модели, които прогнозират изменението на климата до края на века.

За периода от 2020 г. до 2099 г. те изчисляват световни икономически загуби в размер на 84 трилиона долара. „Тук показваме, че климатичната променливост, свързана с „Ел Ниньо“, е изключително скъпа и води до застой на растежа в продължение на години, което ни кара да направим оценки на разходите, които са много по-големи от предишните", казва Манкин.

Авторите на изследването препоръчват не само намаляване на емисиите на парникови газове. „Трябва както да смекчим изменението на климата, така и да инвестираме повече в прогнозирането и адаптирането към „Ел Ниньо“, тъй като тези събития само ще увеличат бъдещите разходи за глобалното затопляне", казва Манкин. Между другото, Манкин и Калахан са взели предвид в изчисленията си ползите, които някои държави получават от „Ел Ниньо“, а също и ползите от „Ла Ниня“ - явлението, противоположно на „Ел Ниньо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 11 месеца
За Америка не е проблем ще напечатат толкова Зелена хартия колкото трябва. Тя е Империя на Зелената хартия която няма никакво покритие но това не й пречи да убеждава светът ,че те винаги си изпълняват задълженията и може да им се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още