IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 г. вероятно ще подобри рекордите по горещини

След най-горещия май дойде и най-горещият юни, а температурите растат по-бързо от очакваното

18:44 | 08.07.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeremy Suyker/ Bloomberg
Снимка: Jeremy Suyker/ Bloomberg

2023 година е напът да се превърне в най-горещата в историята, откакто се води статистика, предупреждават учени, цитирани от CNN. Те посочват, че климатичните промени ще засегнат живота ни по начин, по който дори още не можем да оценим.

Синоптиците в САЩ и Европа отчитат едни от най-високите температури в своите статистики, посочва още CNN. Данните обаче са едва от средата на 20 век, тоест на по-малко от век, но след най-горещият май, последва и най-горещият юни. В части от Атлантическия океан температурата на водата достигна рекордни стойности - над 5°С по-високи от обикновеното.

Температурата на Арктика е около средната за това време на годината, но ледовете намаляват, което е свързано именно с по-топлите води на океаните.

Горещините са рекордни, но не са изненада за учените, чиито предупреждения се игнорират от години, пише още CNN. Те обясняват климатичните промени с изгарянето на изкопаемите горива, които увеличават парниковите емисии в атмосферата и техният ефект се добавя към естественото затопляне на планетата. Това води до все по-интензивни горещи вълни, екстремни природни явления, топене на ледовете и повишаване на нивото на океаните. Все по-чести стават сушите и наводненията, което означава, че много хора губят препитанието си, защото селскостопанските площи намаляват.

 Горещините влошават силно и условията за труд на селскостопанските работници, допълва АР. По данни на американския Национален институт по здравето смъртните случаи от излагането на горещините в селското стопанство са 35 пъти повече отвсяка друга индустрия. Няма обаче федерални стандарти, които да гарантират здравето и безопасността за работещите по отношение на жегата. Едно от малкото изключения е щатът Калифорния.

Селското стопанство обаче също е източник на емисии, които засилват негативните ефекти от климатичните промени, някои земеделци използват нефективно водните ресурси, или прекаляват с наторяването, допълва още агенцията, а експерти настояват за по-устойчиво развитие на селското стопанство.

И докато високите температури са очаквани, скоростта, с която те се повишават, изненадват учените. През юни температурите са били с около 0,5°С по-високи от обичайното, а обикновено увеличението е с десетки или дори стотни от градуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Погода в Оймяконе сегодня https://***.gismeteo.ru/weather-oymyakon-4021/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
aldy
преди 10 месеца
Климатът на Земята винаги е бил цикличен. "Рекордните" температури са с 5 градуса по-ниски от тези преди 4000 години. Преди пак е имало подобни повишения. Но те винаги се сменят от значителни застудявания. Последен е "малкият ледников период". А тогава СО2 е бил значително повече. Та сега щели да забраняват гове.дата в борбата с климата? Ами как да ги забраняват, като измислят такива "умнотии"? СО2 бил виновен за всичко. А ако го ликвидират, папер няма да остане от живота на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 10 месеца
До: cyclop хахахахахаха, глууупако поне следващия път дай линк който можеш да осмислиш или да не оборва твърденията ти, примерно от блиц, пик... или друга жълтения! ае ходи сега да мериш колко *** си изхвърлил, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
До: khao тъъъп си, да. Безнадеждно, при това. 500 символа текст не можеш да обработиш. Под нивото на първокласник си. Но не ми е жал за теб, платена подложке. Съществувай си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 10 месеца
До: cyclopпърво тоя линк трябваше да е в статията щото там информацията е вярна, според теб... един час по лъсно, същия линк вече е част от "пропагандата" пак според теб... та в задачата се пита... тъъъп ли си или луд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... недъгав ... пиши им да сложат една метеорологична станция пред блока ти и да ти дадат ключ за да я човъркаш ... :))) ... от чисто любопитство питам , виждал ли си метеорологична станция за събиране и отчет на метеорологични данни ?! щото там има не само професионален термометър , на който съм абсолютно сигурен , че дори и представа нямаш как се калибрира и проверява , ами има барометър , хигрометър и евентуално дъждометър и СО2 метър ... възможно и други газомери ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
cyclop
преди 10 месеца
Не чети сдъвканото и изплютото, малко пеликанче. Като всеки климатичен сайт, и този е с двата крака в пропагандата и ""анализите"" са както е поръчано по сценарий. Но информацията я има. може да видиш какви са температурите на отделните места спрямо предишните години. Къде са "рекордните" жеги - това е най-интересната и недвусмислена информация. Мисли, пеликанче, стига гълта полусмляната кашичка, която мама пропаганда ти повръща в устата. Никой не те манипулира с цел да ти направи добро. Загрей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 10 месеца
До: cyclop факт, ти си живото доказателство за това :))) доклада е пред теб... мисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
Може да заведеш офца до истината, но не може да накараш офцата да мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 10 месеца
До: cyclop хахахахахаха, поредното доказателство че си функционално неграмотен... поне чети тия линкове дето ги постваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още