IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обмисля какво да прави с боклука от соларни панели

Растящите отпадъци след извеждането от експлоатация на соларните панели и вятърните турбини е глобално предизвикателство

10:15 | 17.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай ще изгради система за рециклиране на соларни панели и вятърни турбини в опит да намали растящите отпадъци, генерирани от индустрията, пише Ройтерс, като се позовава на съобщения на китайските власти.

Китай е най-големият производител в световен мащаб на съоръжения за соларни и вятърни паркове. Страната планира и увеличаване на използването на възобновяемите енергийни източници, за да намали въглеродния отпечатък на икономиката си. В правителствените цели е заложено до 2030 година в страната да има 1200 гигавата инсталиран ВЕИ капацитет спрямо 758 гигавата днес.

Едно от големите предизвикателства пред тази индустрия като цяло обаче са остарелите и излизащите от експлоатация панели и перки. В опит да намали отпадъците Китай въвежда нови индустриални стандарти, които определят начина за извеждане от експлоатация на съоръженията и рециклирането им, посочват от Комисията за национално развитие и реформи. Очакванията са, че до края на това десетилетие в страната ще има напълно завършена затворена система за производство и рециклиране на соларни панели и вятърни перки.

Експлоатацията на фотоволтаичните панели е около 25 години и някои от първите проекти в Китай вече започват да остаряват. Това означава, че страната има да рециклира 1,5 млн. тона фотоволтаици до 2030 година и около 20 млн. тона до 2050 година.

Според изчисленията на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), публикувано през 2022 година, отпадъците от соларни панели и вятърни паркове ще достигнат 212 млн. тона до 2050 година. От организацията коментират, че проблемът е глобален и е една от пречките за бум на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 8 месеца
Ще ги закопават в земята, а от горе ше садят зелки - така висчко ще изглежда много екологично! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още