IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на икономиката затруднява компаниите по пътя им към декарбонизация

Само 18% от бизнеса е напът да изпълни целите си за нулеви емисии до средата на века, установява анкета на консултантската фирма Accenture

13:56 | 16.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното икономическо забавяне започва да натежава върху корпоративните усилия за постигане на климатичните цели, поставени от правителствата, пише Bloomberg.

Около 40% от компаниите в тежката промишленост по света признават, че не могат да инвестират повече в декарбонизация поради настоящата среда, става ясно от ново проучване на консултантската фирма Accenture Plc, която анкетира 1000 корпоративни ръководители. Почти две трети от респондентите посочват, че усилията им за намаляване на въглеродните емисии няма да бъдат икономически привлекателни преди края на десетилетието.

„Ако тежката промишленост не успее да се декарбонизира, всички останали се провалят“, предупреждава Accenture.

Констатациите отразяват решенията на някои правителства по света да понижат или забавят плановете си за борба с климатичните промени чрез инсталиране на повече възобновяеми енергийни мощности и производство на нисковъглеродни продукти на фона на ускорената инфлация и опасенията относно астрономическите разходи около прехода и енергийната сигурност.

Изследванията на Accenture показват, че компаниите също се движат по-бавно във време, когато разрушителните метеорологични явления по целия свят подчертават вредните ефекти от изменението на климата.

В отделен доклад, публикуван в четвъртък, Accenture установява, че само 18% от компаниите са напът да изпълнят целите си за нулеви емисии до средата на века. В същото време 37% от тях са обещали да достигнат въглеродна неутралност спрямо 34% миналата година, показва анкета, засягаща 2000 от най-големите фирми в света.

„Обещаващо е да видим увеличение на публичните ангажименти за въглеродна неутралност отново тази година, но приемането на ключови мерки за декарбонизация не е равномерно, като някои компании все още не могат да поемат в тази посока“, коментира Жан-Марк Олание, главен изпълнителен директор на Accenture за Европа, Близкия изток и Африка.

Европа се справя по-добре от други части на света, като 61% от анкетираните компании вече са обявили цели за въглеродна неутралност в сравнение с 28% в Северна Америка и 30% в глобален мащаб. Само 24% от европейските компании обаче са напът действително да достигнат тази цел до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още