IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт в Talk 23: В България вероятно ще има забавено прилагане на Директивата за устойчива отговорност

Проектът на Bloomberg TV Bulgaria представи трудностите и изискванията, пред които е поставен бизнесът у нас

12:55 | 06.12.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ефирът на Bloomberg TV Bulgaria излъчи телевизионния мултиплатформен проект Talk 23: Eco Tech/Кръгова икономика, където специалисти от сектора анализираха енергийната неутралност, трансформацията в бранша с тютюневи изделия, вредата за околната среда, образованието на тема устойчиво развитие и кръгова икономика, както и ESG стандартите. Модератор на проекта беше журналистът и специалист „Комуникации“ Денислав Борисов.

„Идентифицирайки  много заинтересовани страни, ние  се стремим да отговорим на  екологичната трансформация, на много потребности, като започнем  от опазването на най-ценния  природен ресурс - водата, минем през  биоразнообразието, през призмата  на съхраняването на водата  и на пречистването й, за да  я върнем в природата такава, каквато трябва да бъде", това заяви Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода" АД, по темата за европейската директива за енергийната ефективност.

Енергийната независимост, която „Софийска вода" има в момента, е около 85-89%, като амбициите са да постигнат 100% енергийна неутралност, което означава, че с произведеното количество електрическа енергия ще се покрива цялата тяхна консумация. По думи на Васил Тренев тази цел се очаква да бъде постигната в края на 2025 година.

По време на дискусията Демиан Пинтос, генерален мениджър на „Филип Морис България", информира зрителите, че в глобален мащаб пълнолетните пушачи, които вече са осъществили прехода към бездимни алтернативи, са над 27 млн., а в България са 320 хил.

„Трансформацията, през която минава браншът, е от изключителна важност. Мисля, че подобна трансформация не е имало в никоя индустрия за цялата история на бизнеса. За да се реализира тя, трябва да имаме ясна мисия и всеки служител да вярва в нея“ допълни той.

Каква е вредата на тютюневите изделия за околната среда коментира мениджърът „Регулации и устойчиво развитие“ на компанията Диляна Якова. По време на Talk23: Eco Tech/Кръгова икономика тя насочи вниманието към сериозния проблем, който фасовете представляват за околната среда не само на местно, но и на глобално ниво, като според Якова решението на този проблем е в знанието на фактите.

„Съвсем кратък факт е, че филтрите на тютюневите изделия съдържат пластмаса. Да, това е биопластмаса, защото е  целулозен ацетат, направен от  дървесна маса и въпреки това  те не отговарят на изискванията  за биоразградимост. Съответно всеки  един филтър от тютюнево изделие, попаднал в околната среда, в  зависимост от външните условия  изисква между 3 месеца и 15 години, за да се разгради. За съжаление  това го знаят около 13% от хората  в глобален мащаб, докато около 75% смятат че това е памук  или хартия, които ще се разградят  след първия дъжд", посочи експертът.

От миналата година Висшето училище по телекомуникации и пощи въвежда интердисциплинарни специалности, които са професиите на бъдещето, тъй като тесният специалист вече не е толкова нужен на икономиката, колкото един интердисциплинарен специалист. Това стана ясно във втората половина на телевизионната дискусия от проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на учебното заведение.

„Образованието е възпитание и говорейки за устойчиво развитие и кръгова икономика, това следва да започне от детската градина и училищата. Дигитализацията и иновациите са неизменна част от образователния процес, тъй като те не могат да съществуват, ако не са част от образованието. Има нужда от навлизането на конкретни дисциплини в учебните планове. Дисциплини, които задълбочават познанията на студентите в посока устойчиво развитие и кръгова икономика, а тези дисциплини дават добавена стойност на кадрите. Това би ги направило по-подготвени от колегите им, завършили преди 5 или 10 години“, коментира Темелкова.

Финал на изданието на Talk23 постави Теодора Борисова, експерт от Асоциацията на специалистите по устойчивост. По нейни думи големият бизнес се подготвя от много години за регулациите и изискванията, защото той няма вариант да не ги спазва. В тази връзка Директивата на ЕС за устойчива отговорност, отчитане на управлението на бизнеса и ESG стандартите са правоприемника на т.нар. корпоративна социална отговорност, която бизнесите от много време вече изпълняват. Според Борисова в България най-вероятно ще има забавяне на прилагането на Директивата, но това не пречи бизнесът да се подготвя за съответното отчитане.

„Държавата не трябва да пречи, защото понякога спъва бизнеса, а трябва да си даде сметка за трудностите, които предстоят за него в този процес на трансформация, и да го облекчи“, каза Борисова, като допълни, че бизнесът се нуждае от подкрепата на държавата – включително финансова и чрез субсидии, които не са особено налични у нас.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на „Софийска вода" АД, част от „Веолия", „Филип Морис България" и Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Институционален партньор на Talk23: Eco Tech/Кръгова икономика е Асоциацията на специалистите по устойчивост.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg и Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още