IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

126 корпоративни инициативи с кауза се състезават за Наградите за отговорен бизнес 2023

82 компании кандидатстваха в 21-вото издание на най-авторитетния национален конкурс за социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие

11:21 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БФБЛ
Снимка: БФБЛ

Впечатляващите 126 корпоративни инициативи с кауза се състезават за Наградите за отговорен бизнес за 2023 година. Организаторите от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) поздравяват всички 82 компании, които кандидатстваха в 21-вото издание на най-утвърдения и авторитетен национален конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие.

Годишните награди за отговорен бизнес предоставят престижна платформа за отговорните компании и техните успешни и вдъхновяващи кампании в подкрепа на хората, обществото и природата, осъществени през изминалата година.

Българският форум на бизнес лидерите организира престижния конкурс eжегодно от 2003 г. насам, за да насърчи добрите ESG практики и да популяризира корпоративните програми с най-голямо въздействие. В състезанието с мото „Дай добър пример“ участват компании от всички сектори на икономиката от цялата страна, независимо дали са членове на БФБЛ, или не. Така конкурсът предоставя широка и представителна картина на ангажираността на частния сектор с решаването на редица обществени предизвикателства.

Независимо жури от уважавани експерти от различни сектори в момента оценява кандидатурите, а победителите в седемте категории на конкурса и носителят на специалната награда ще бъдат обявени по време на официалната церемония, планирана за 19 март, която по традиция привлича представители на изпълнителната власт, бизнес средите, дипломати, партньори и медии.

В настоящото издание участват 126 проекта, подадени от 82 компании, като малко над половината са от общността на БФБЛ. Този път най-многобройни са кандидатурите в категория „Инвеститор в знанието” – 27, плътно следвана от „Инвеститор в обществото” с 26 номинации. За титлата „Инвеститор в околната среда” се борят 22 проекта, а за приза „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” те са 18. 12 са претендентите за отличието „Маркетинг, свързан с кауза”, а 6 компании се състезават в категорията за „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”.

15, или 25% повече в сравнение с миналата година, са номинациите за наградата „Многообразие на работното място“ – специалната категория, въведена преди три години от Хартата на многообразието в България, за да отличи корпоративни инициативи за насърчаване на разнообразни екипи, равенство във възможностите и интегрираща професионална среда.

Създадена през 2020 г., Хартата е съвместен проект на БФБЛ и ЦИД за промотиране на проактивни политики за управление на многообразието на работното място и за развитието на толерантно и приобщаващо общество. Инициативите, класирани на първите три места, ще бъдат поканени да споделят своя опит в традиционния уебинар за обмяна на добри практики, насочен към професионалисти и експерти по многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Онлайн събитието се провежда в навечерието на европейския Месец на многообразието, който ще се състои във всички страни членове на ЕС през май. Компанията победител получава и допълнителен бонус – покана за официалното откриване на Месеца в края на април в Брюксел.

Кандидатурите в Годишните награди за отговорен бизнес се оценяват от независимо и обективно жури от уважавани експерти от институциите, бизнеса, граждански организации, академичните среди и медиите. Критериите за оценка са конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание.

Всички номинирани проекти се състезават и за специалната награда Еngage за принос на служителите към отговорен проект на компанията, като носителят се определя от Британското посолство в София.

Победителите в отделните категории и финалистите, класирани на почетните второ и трето място, ще станат известни на официална церемония по награждаването на 19 март 2024 г. Събитието включва представяне на всички номинирани проекти, които след това ще бъдат публикувани и в архива на Наградите на сайта на БФБЛ.

Последна актуализация: 11:21 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още
Финанси виж още