IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП прие по-строги гранични стойности на замърсителите на въздуха до 2030 г.

Новите правила целят да се намали изхвърлянето на прахови частици, азотен диоксид, серен диоксид и други

16:15 | 24.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейският парламент (ЕП) прие предварително политическо споразумение със страните от ЕС относно нови мерки за подобряване на качеството на въздуха в блока, така че то вече да не вреди на човешкото здраве, природните екосистеми и биологичното разнообразие.

Преразгледаният закон има за цел да намали замърсяването на въздуха в ЕС за чиста и здравословна околна среда и да постигне визията на ЕС за нулево замърсяване на въздуха до 2050 г., съобщават от пресслужбата на ЕП.

С новите правила се определят по-строги ограничения и целеви стойности, които да бъдат достигнати до 2030 г., за замърсители с тежко въздействие върху човешкото здраве, включително прахови частици (PM2.5, PM10), азотен диоксид и серен диоксид.

Страните членки ще могат да поискат крайният срок за постигането на целевите стойности да бъде отложен с до десет години, ако са изпълнени определени условия.

Ако новите национални правила бъдат нарушени, засегнатите от замърсяването на въздуха европейски граждани ще могат да предприемат правни действия и да получават обезщетение, ако здравето им е било увредено.

Освен това в европейските градове ще бъдат създадени повече пунктове за вземане на проби за качеството на въздуха, а разнородните понастоящем индекси за качеството на въздуха в ЕС ще станат сравними, ясни и публично достъпни.

Предстои законът да бъде одобрен и от Европейския съвет, след което ще бъде публикуван в официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно. Страните членки ще разполагат със срок от две години, за да приложат новите правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още