IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само седем държави отговарят на международните стандарти за качество на въздуха

България е класирана на 81-во място в света по замърсяване на въздуха, а София е на 2400-а позиция сред градовете

15:43 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Само седем държави отговарят на международните стандарти за качество на въздуха. Смъртоносното замърсяване на въздуха се влошава на места поради възстановяването на икономическата активност и токсичното въздействие на дима от горски пожари, според доклад на IQAir, швейцарска организация за качество на въздуха, която черпи данни от повече от 30 хил. станции за мониторинг по целия свят, цитиран от Guardian.

От 134 страни и региони, изследвани в доклада, само седем – Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Мавриций и Нова Зеландия, отговарят на лимитите на Световната здравна организация (СЗО) за фини прахови частици, изхвърлени от автомобили, камиони и индустриални процеси.

По-голямата част от страните не успяват да изпълнят стандартите за фини прахови частици, които могат да причинят множество здравословни проблеми и смърт.

Докато въздухът в света като цяло е много по-чист, отколкото през по-голямата част от миналия век, все още има места, където нивата на замърсяване са особено опасни. Най-замърсената страна, Пакистан, има нива на фини прахови частици повече от 14 пъти по-високи от стандарта на СЗО, установява докладът на IQAir.

Индия, Таджикистан и Буркина Фасо са следващите най-замърсени страни.

Дори в богатите и бързо развиващи се страни напредъкът в намаляването на замърсяването на въздуха е спорен. Канада, която отдавна се смята за една от страните с най-чист въздух в западния свят, през миналата година е станала развитата държава с най-лошо качество на въздуха заради мащабните горски пожари. Бедствието опустоши страната, като токсично замърсяване беше отчетено дори в САЩ.

Междувременно в Китай подобренията в качеството на въздуха се усложняват от възстановяването на икономическата активност след пандемията. Данните показват увеличение с 6,5% на нивата на фини прахови частици във въздуха в страната.

Замърсяването на въздуха убива около 7 млн. души годишно по света – повече от починалите от СПИН и малария, взети заедно, и това бреме се усеща най-силно в развиващите се страни, които разчитат на по-мръсни горива за отопление, осветление и готвене на закрито.

Най-замърсеният градски район в света през миналата година е Бегусарай в Индия, според шестия годишен доклад на IQAir. В Индия се намират и четирите най-замърсени града в света.

Голяма част от развиващия се свят, особено страните в Африка, обаче нямат надеждни измервания на качеството на въздуха.

София е класирана на 2400-а позиция в доклада със замърсяване на въздуха от фини прахови частици, което е 2 до 3 пъти по-голямо от препоръчителните нива, определени от СЗО средногодишно.

Благоевград е класиран на 1742-ро място в класацията, Бургас – на 2181-во, Пловдив – на 1540-то, и Русе – на 1694-то място.

Градът с най-замърсен въздух в Европа през миналата година е Плевля в Черна гора, следван от Торкиароло в Италия, Тузла и Зеница в Босна и Херцеговина и Челие Месапика също в Италия.

В Северна Америка градовете с най-замърсен въздух са Ксонакатлан и Толука де Лердо в Мексико и Гримшоу в Кадана – населеното място, засегнато най-силно от горските пожари.

Държавите с най-замърсен въздух в света са Бангладеш, Пакистан, Индия, Таджикистан, Буркина Фасо, Ирак, Обединените арабски емирства, Непал, Египет и Демократична република Конго. България е класирана на 81-во място с нива на замърсяване, близки до тези във Филипините, Сингапур, Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още