fallback

Премиерът освободи ръководителя на агенцията по храните след сигнал на „Продължаваме промяната"

От втората по големина партия сезираха ДАНС за предполагаемо престъпно бездействие на Христо Вълчанов по повод дейността на пункта „Капитан Андреево"

16:27 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Христо Вълчанов е бил освободен от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните със заповед на министър-председателя Гълъб Донев. Овакантения пост заема досегашният заместник изпълнителен директор на агенцията Иван Шиков. Промяната е по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев.

По-рано днес от „Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС, свързан с предполагаемо престъпно бездействие от Вълчанов по повод дейността на пункта „Капитан Андреево". Депутатът и бивш директор на агенцията проф. Христо Даскалов повтори свои твърдения, че наследникът му Вълчанов не е дал ход на искова молба до Софийския градски съд за началото на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31 декември 2021 г. договор за наем между БАБХ и фирма „Евролаб 2011". Нотариална покана до „Евролаб 2011" за напускане на заетите сгради на пункта е била анулирана. Даскалов подчерта, че понастоящем единствено „Евролаб 2011" води дела срещу Българската агенция по безопасност на храните.

Депутатът добавя, че разполага със записи, в които се вижда как служители на агенцията изпълняват разпореждания на фирмата. 

Преди няколко месеца по отношение на казуса на ГКПП “Капитан Андреево” зам.-министърът на земеделието от кабинета „Петков“ Иван Христанов подаде подробни сигнали до Софийска градска прокуратура и ГДБОП, а в работата по случая съществена част от действията на държавата са обсъждани по официален ред със служители на ДАНС. Няма данни за извършени действия по подадените сигнали.

Припомняме, че Христо Вълчанов изпълняваше длъжността директор на БАБХ и към края на 2021 година. Именно той даде ход на процедурата за отдаване под наем на имоти публична държавна собственост на „Капитан Андреево“. През декември 2021 г. „Евролаб 2011“ пое контрол над съществена част от сградите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 05.12.22 г.
fallback
Още от Земеделие виж още