IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира легализация на канабиса от типа Light

Притежанието на до 25 грама канабис и отглеждането на до 3 растения ще е законно. Магазините за продажба на трева ще останат за втория етап 

07:42 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Friso Gentsch/dpa
Снимка: Friso Gentsch/dpa

В Германия притежанието на до 25 грама канабис и отглеждането на максимум три растения ще бъдат освободени от наказание. Освен това федералното правителство възнамерява да разреши отглеждането и разпространението на наркотика в специални сдружения. В сряда в Берлин федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах (Социалдемократическата партия) и министърът на земеделието Джем Йоздемир (Зелени) представиха преработени планове за проекта за легализация. Те са по-малко мащабни от първоначалните планове на управляващата коалиция, предава DPA.

Например планираните магазини за канабис, в които ще могат свободно да се продават упойващи продукти, засега няма да съществуват. Подобно нещо ще бъде изпробвано едва на втори етап и само в някои региони - с научна подкрепа. Това е било договорено от правителството след разговори с Европейската комисия.

Лаутербах и Йоздемир защитиха плановете за легализация по принцип и повториха аргументите на правителството, според които черният пазар трябва да бъде изтласкан назад и да се свие престъпността. „Никой вече не трябва да купува от дилъри, без да знае в какво се забърква", заяви Йоздемир. Лаутербах говори за контролирано разпространение на канабис сред възрастните „в рамките на ясни граници (...), съпътствано от превантивни мерки за младите хора". Предишната политика по отношение на канабиса се е провалила, признаха и двамата.

Новите ключови точки за проекта за легализация, които бяха представени сега, са още една междинна стъпка. Следващата стъпка е през април да бъде представен първият конкретен проектозакон за регулиране на притежанието, отглеждането и клубовете - т.нар. социални клубове за канабис. Той ще трябва да бъде гласуван от правителството и приет от кабинета, преди да бъде приет от Бундестага и Бундесрата.

Основните точки в детайли (някои неща все още могат да се променят в законодателния процес):

- Притежанието на до 25 грама канабис остава освободено от наказание; такова количество може да се носи и на обществени места.

- Разрешава се отглеждането на максимум три „женски цъфтящи растения" в домашни условия - защитени от достъп на деца и юноши.

- На сдруженията с „нестопанска цел" с максимум 500 членове се разрешава колективно отглеждане на канабис за удоволствие и разпространението му само сред членовете за лична консумация. Минималната възраст за това е 18 години. Клубовете трябва да назначат служители за защита на младежта, пристрастяване и превенция и не могат да се рекламират. Членството в повече от един клуб е забранено.

- Всеки член на клуба може да разпространява максимум 25 грама канабис на ден и максимум 50 грама на месец. Лицата под 21-годишна възраст могат да получават най-много 30 грама на месец, като за тях трябва да се определи горна граница за съдържанието на активното вещество. Разходите трябва да бъдат покрити от членския внос; ако е необходимо, ще бъде добавена допълнителна сума за всеки раздаден грам.
Двама министри съобщиха в сряда, че в Германия притежанието на максимум 25 грама канабис и отглеждането на максимум три растения в домашни условия ще бъдат освободени от наказание. Снимка: Britta Pedersen/dpa Двама министри съобщиха в сряда, че в Германия притежанието на максимум 25 грама канабис и отглеждането на максимум три растения в домашни условия ще бъдат освободени от наказание. Снимка: Britta Pedersen/dpa
- Консумацията не е разрешена в помещенията на клубовете, а сервирането на алкохол също е забранено. Освен това е предвидено минимално отстояние за клубовете от училища и детски градини.

- На обществени места консумацията е забранена в близост до училища или детски градини. Пушенето на трева в пешеходните зони е забранено до 20:00 часа.

- Предишни присъди за притежание или собствено отглеждане на до 25 грама или максимум три растения могат да бъдат заличени от Федералния централен регистър след подаване на заявление.

- Непълнолетните, заловени с канабис, трябва да участват в програми за интервенция и превенция.

- На втори етап в рамките на примерни проекти в районите и градовете на няколко федерални провинции ще бъдат изпробвани „търговски вериги за доставки" - от производството през разпространението до продажбата на канабис в специализирани магазини. Проектите са с научна цел, ограничени са до пет години и са предназначени само за жителите на тези общини.

- Този втори стълб на планираната легализация обаче „вероятно все още подлежи на нотификация", както казва федералното правителство. Това означава, че ЕС вероятно ще има думата по въпроса и че засега не е ясно дали в крайна сметка от това ще произтече нещо.

В коалиционното си споразумение социалдемократите (SPD), Зелените и либералите (FDP) се бяха договорили да въведат „контролирано разпространение на канабис за възрастни с цел консумация в лицензирани магазини". Лаутербах вече беше представил предложения по темата още през есента. Още от самото начало обаче имаше опасения, че плановете могат да се провалят поради международното право и правото на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още