IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима са арестувани заради измами с евросубсидии за земеделие

Сред задържаните има и държавен служител

20:15 | 26.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейската прокуратура съобщава, че под нейно ръководство служители на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) днес са задържали трима души и са претърсили шест места по разследване за организирана престъпна група, получила незаконно средства от Европейския съюз (ЕС) за земеделие.

Въз основа на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС и иззетите доказателства и документи се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от чуждо име за получаване на европейско финансиране, предава БТА.

Според уликите, вместо да кандидатстват за средства за голям парцел земя, заподозрените са разделили площта и са използвали хора "с ниско социално-икономическо положение" като подставени лица за подаване на заявления за земеделски помощи, посочва се в съобщението.

Уличеният за ръководител на организираната престъпна група е бил упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд "Земеделие" и пред банките. Така той е можел да получи средствата от ЕС и пълен контрол върху проектите.

В съучастие са заподозрени двама служители от Фонд "Земеделие" и от областната земеделска служба в Севлиево, които може да са улеснявали дейността на престъпната група с предоставяне на информация и съвети по съответната оперативна програма и проверките за изпълнение на проектите. Уточнява се, че сред задържаните има държавен служител. 

Общият размер на щетите предстои да се установи, допълва се в съобщението.

Припомняме, че през август бяха задържани двама души по подозрения в злоупотреби с европейски средства за жп строителство. Общата стойност на проектите е 620 млн. лева. Преди това беше арестуван кметът на Генерал Тошево по друго дело за злоупотреби с европейски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още