IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската прокуратура разследва нарушения в два железопътни проекта у нас

Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя разследването

16:59 | 11.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя разследването от страна на Европейската прокуратура на нарушения в два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Незабавно съм разпоредил на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) да съдейства изцяло на прокуратурата и се надявам тя да стигне докрай в своето разследване“, коментира министър Гвоздейков по темата. 

Ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към министерството, бе една от първите стъпки, които министър Георги Гвоздейков предприе при встъпването си в длъжност, припомнят от ведомството. 

По-рано днес от европрокуратурата съобщиха, че са започнали проверки на проектите за модернизация на железопътните участъци Костенец-Септември и Оризово-Михайлово.

Представителството на Европейската прокуратура в София е извършило претърсвания вчера на различни адреси като част от разследване във връзка с два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура за над 241 млн. евро, финансирани по програми на ЕС. 

В хода на проверките са извършени претърсвания вчера на различни адреси. В обиските са участвали над 100 полицейски служители и агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“. Проверките са извършени на 28 адреса в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

Проектът за обновяване на жп участък между градовете Костенец и Септември по линията София - Пловдив, финансиран със средства на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда, е на стойност над 130 млн. евро. Модернизацията на жп отсечката между Оризово и Михайлово е част от втората фаза на ремонта на жп инфраструктурата по направлението Пловдив - Бургас и е финансирана от Кохезионния фонд по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" с над 111 млн. евро.

Бенефициент по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), като двата договора са възложени на две частни компании с международно участие, посочва Европрокуратурата.

Строителните работи по двата жп участъка продължават, но към изпълнителите вече са направени няколко плащания от страна на бенефициента.

При разследването са установени факти, които биха могли да представляват престъпления, включително злоупотреба с европейски средства и пране на пари. Подозира се, че изпълнителите, само за кратък отрязък от време, са направили фиктивни парични преводи към поредица кухи фирми, които впоследствие са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро от лица с престъпни досиета, се отбелязва в прессъобщението на Европрокуратурата, цитирано от БТА.

При вчерашните претърсвания, извършени в домовете на заподозрените и в помещенията на разследваните фирми, са арестувани две лица. Освен това ще бъдат разпитани публични представители от НКЖИ във връзка с изплащането на европейските средства.

Разследването продължава, за да се установи естеството и размерът на предполагаемата престъпна дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
На Вас, немили-недраги хора от улици и площади, надживели страха, зарязали всичко и готови на всичко в името на смелата мечта за безкомунистическа Европа, на Вас - студенти, екстремисти, ястреби, лешояди ... и изобщо - долу БКП !!!https://textove.com/poduene-blus-bend-komunizmat-si-otiva-tekst
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
Now, we need to free ourselves, even though some countries are still very dependent. The way to go is diversifying without replacing cheap dependencies with expensive ones (LNG). https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/SPEECH_23_4022
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
Johannes Hahn събира ли парички от Данък върху оборота на държавната Марица https://tradingeconomics.com/commodity/carbon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още