IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Вътев: Земеделците да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара*

Предстои да се обсъдят данъчни облекчения за зеленчукопроизводителите и облекчаване на процеса с опаковката и пласмента на стоката

12:50 | 13.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Министърът на земеделието Кирил Вътев призова земеделските производители да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара, съобщава БНР.

Той се срещна с производители на зеленчуци в пазарджишкото село Мало Конаре, за да се запознае с проблемите на сектора. Предстои да се обсъдят данъчни облекчения за зеленчукопроизводителите и облекчаване на процеса с опаковката и пласмента на стоката.  За да се случи това е необходимо производителите да бъдат в сдружения, каза Кирил Вътев.

"Големият ни проблем е, че ние не обичаме да се сдружаваме и да се кооперираме, за да си намалим разходите и да станем по-конкуренти. Това ни е проблемът. Няма как да сме конкурентни всеки сам. Изводът е, че трябва наистина да си обединяваме усилията, за да намалим разходите по веригата на доставки и по пътя на цялата продукция", заяви министърът на земеделието.

Като цяло има много сериозно напрежение в страните от Европейския съюз (ЕС) и Европейската комисия много сериозно трябва да се замисли, защото вече е публична тайна, че се подготвя едно либерализиране на украинския внос за целия ЕС, изтъква още Вътев, цитиран от БТА.

Според министъра преди да се стигне до либерализация, трябва да се отговори на въпросите украинският внос приведен ли е по всички стандарти на ЕС, които оскъпяват продукцията, всички екологични изисквания, зелени политики и други. По думите на Вътев няма да има страна, която да не реагира на тази либерализация. Надявам се, че това се разбира много добре и от политиците в Брюксел и ще се реагира адекватно на това намерение, посочи още земеделският министър.

Той коментира темата във връзка с протестите на производители в Германия и ги определи като обективни, защото в основата им стои това, че не само са повишени данъците за машините, но и е отнето възстановяването на акциза върху горивата.

*Информацията е актуализирана към 13:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още