IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци сигнализират за проблеми с наредбата за стоки с висок фискален риск

Административната тежест затруднява работата, без да реши проблемите със сивия сектор, смята Мариана Милтенова от Съюза на градинарите

12:15 | 03.01.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новата наредба за фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, която влезе в сила в началото на годината, няма да реши проблема със сивия сектор при производителите на плодове и зеленчуци, смята Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите.

„Според нас плодовете и зеленчуците нямат място в този списък! Можете ли да си представите, че чесънът и лукът са стоките с най-голям фискален риск. Производството в България на плодове и зеленчуци е спаднало изключително много и ние сме поставени в групата, която е с нефтени масла, нефтени продукти и т.н. Ние сме заявявали, че има сив сектор в нашия бранш и този сив сектор наистина трябва по някакъв начин да се притисне и да се намали, но не това са мерките“, каза Милтенова пред БНР.

Сред стоките в списъка на наредбата са още месото, млякото, шоколадът, както и горивата и маслата. Ако доставката е над 5000 лв. или повече от 500 кг и се извършва с возило над 3,5 тона, тя трябва задължително да бъде предварително заявена в НАП. Мерките са приети с цел да се спрат опитите за източване на ДДС, припомня националното радио.   

„Правим превозното средство под 3 тона и няма фискален контрол! На практика какво се случи сега - преобладаваща част от сивия сектор са търговците, които стоят на пазара с 1 зелено картонче, без да бъдат контролирани, че са земеделски производители примерно на 500 квадратна или 1 декар продукция, изкупуват продукцията от вносители, от различни места. Разбира се, стоката им обикновено, за да отидат на пазарите, е по-малко от 3,5 тона и те продължават да си работят и са огромна част от сивия сектор“, каза Милтенова, давайки пример как може да бъде заобиколена наредбата. 

Според нея най-големият проблем, чрез който се присвоява или не се отчита ДДС от 20%, са продуктите, които влизат от внос. Тя подчерта, че такава наредба може и следва да има за плодове и зеленчуци, които се внасят в България, защото влизат големи количества.  

Мариана Милтенова отбеляза, че с наредбата „изключително много е утежнена административната тежест“, а преобладаващата част от земеделските производители не са наясно с нея и нямат информация.

„Трябва да се издава уникален номер на превоза; да имаме точна информация кой шофьор, името му, коя фирма, точния час, къде ще пристигне, къде ще разтовари. Това е наредба, която е писана изключително от хора, които нямат понятие за работа с плодове и зеленчуци“, каза тя.

Милтенова даде пример със закъснение при разтоварването на камиона или отказ на веригите да вземат част от стоката на производителите, което изисква попълване на допълнителни декларации, уведомления и електронни съобщения до НАП.  

В последните дни на 2023 г. браншови организации изпратиха писмо до министър-председателя, в което поясняват, че за да спазят изискванията на наредбата, ще трябва да назначават още административен персонал, което пък ще оскъпи продукцията им. Те са изложили аргументите си още пред служебното правителство, но все още не са се срещали с настоящите премиер и министър на финансите, нито имат обратна връзка от Министерството на земеделието и храните. Те се опасяват, че заради новата наредба ще бъдат налагани непосилни глоби, а производителите – доведени до ликвидация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още