IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските фермери засилват натиска върху правителството, протестите се разрастват

Те са недоволни от по-ниските цени за производителите и от "зелените" политики на ЕС

22:26 | 23.01.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Протестиращи фермери блокираха пътища във Франция във вторник и се стигна до инцидент с жертва, след като профсъюзите им призоваха правителството да смекчи стремежа си към по-ниски цени за потребителите и да намали екологични регулации, предава Ройтерс.

Протестите, които се насочват към втора седмица, след като се пренесоха от съседни страни, се случват в момент, когато предизборната кампания за изборите за Европейски парламент набира скорост. Недоволството е първо голямо предизвикателство за новия френски премиер Габриел Атал.

„Те [хората] напълно забравят, че зад тази работа има жени и мъже, които трябва да изкарват прехраната си, да бъдат горди отново“, коментира Люк Смесаер, който помогнал за организирането на блокадата на магистрала А16 близо до Бове, северно от Париж.

Правителството се гордее с борбата си с инфлацията, подлагайки на натиск хранителния сектор да намали цените в супермаркетите. Но протестите на земеделците се разпространяват в цяла Европа, точно когато производители, доставчици и търговци на дребно приключват годишните си преговори за цените, много фермери твърдят, че са тажко засегнати от тази политика.

„Няма да вдигнем пътните блокади, докато премиерът не направи конкретни съобщения... Времето за преговори привърши, нужни са действия“, заяви Арно Гайо, ръководител на профсъюза „Млади фермери“.

Часове след като представители на профсъюза се срещнаха с Атал в понеделник вечерта, нови конвои от трактори поеха през нощта, за да блокират пътища в цялата страна. Фермерите протестират срещу несправедливите цени и данъци според тях, както и срещу прекомерните „зелени“ регулации.

Една жена загинва, а двама членове на семейството ѝ бяха тежко ранени, след като кола се вряза в пътна блокада в югозападната обваст Ариеж.

В коментар за инцидента пред Националното събрание Атал заяви, че „всички селски райони на Франция днес са в траур“ и допълни, че ще проведе срещи с всички органи, представляващи интересите на фермерите във вторник и в следващите дни.

Земеделският министър Марк Фесно заяви, че жената, която също била фермерка, загинала, „докато бранела професията си“. Той отмени пътуването си за среща на земеделските министри от ЕС в Брюксел, за да отиде на мястото на инцидента.

 „За нашите фермери поисках от правителството да бъде напълно мобилизирано да предостави конкретни решения на затрудненията, пред които сме изправени“, заяви френският президент Еманюел Макрон в социалната мрежа Х.

Ценови войни

Политиката към фермерите винаги е била чувствителен въпрос във Франция, най-големия земеделски производител в ЕС, където хиляди независими производители на месо, млечни продукти, вино и други стоки и преди са организирали протести.

Макрон е притеснен от нарастващата подкрепа сред фермерите за крайната десница преди изборите за Европейски парламент през юни, за които партията на Марин льо Пен Национален сбор води в допитванията.

„Не трябва да се поддаваме на демагогия и прости отговори. Демагогията и простотата са най-лошото нещо, особено когато има криза като тази“, каза Фесно пред депутатите.

Фермерското лоби твърди, че гневът е породен основно от усилията на правителството през последно време, начело с министъра на финансите и икономиката Брюно льо Мер, да се бори с инфлацията, като призовава фермерите и гигантите в хранителния сектор да намаляват цените.

„Цените са приоритет номер едно“, заяви Патрик Бенези, ръководител на съюза на говедовъдите FNB, и допълни, че натискът върху доставчиците се прехвърля на фермерите, като ги принуждата да продават под реалните цени, а това противоречи на закон, който цели да гарантира справедливи цени.

Бенези разкритикува и „противоречието“ в стремежа на ЕС за по-строги екологични регулации и в същото време усилия за сделки за свободна търговия като споразумението МЕРКОСУР с Латинска Америка.

Във вторник Европейската комисия публикува доклад, като съобщи, че 63 мерки на стойност 2,5 млрд. евро са били предприети между 2014 и 2023 г- в подкрепа на фермери и производители в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още