IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерските протести във Франция продължават въпреки предложените от Париж мерки

Мерките, предложени от френския премиер Габриел Атал няма да подобрят финансовото състояние на фермерите, изтъкват протестиращи

17:26 | 27.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френските фермери продължават поредицата от национални протести в събота с аргумента, че правителствените мерки, обявени за потушаване на демонстрациите, не са достатъчни, за да отговорят на исканията им за по-добро заплащане и условия на живот, пише Ройтерс.

В петък правителството на министър-председателя Габриел Атал се отказа от плановете за постепенно намаляване на държавните субсидии за селскостопански дизел и обяви други стъпки, насочени към намаляване на финансовия и административен натиск, пред който са изправени много фермери.

FNSEA, най-големият фермерски синдикат във Франция, заяви, че ще продължи с протестите и много фермери останаха на блокадите, поставени край магистрали и основните пътища в събота.

„Мерките, обявени от Атал, не са достатъчни, те няма да помогнат на нашия паричен поток“, изтъква фермерът Натача Гиймет пред BFM TV.

Други се придържаха към заплахата си да поставят блокади около Париж.

Демонстрантите също проведоха мълчаливо шествие в северния френски град Бове, за да отдадат почит на фермерите, които са починали през последните години, като някои са се самоубили поради стреса от тежките условия на работа.

Франция е най-големият селскостопански производител в Европейския съюз (ЕС) и протестите на френските фермери следват подобни действия в други европейски страни като Германия и Полша, като много демонстранти казват, че са ударени от глобализацията и чуждестранната конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
cyclop
преди 2 месеца
ДА ПРАТИМ ОЩЕ МИЛИАРДИ НА ОКРАИНА! ДГД ФЕРМЕРИТЕ! Кво правят тия, някаква храна произвеждат? Къде ще се сравняват с окраина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още