IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристически експерт: Липсва комуникация за плановете за вятърни паркове в морето

Плановете са още в много начален етап - ако строителството започне сега, първите паркове ще са готови през 2031 г., казва Мартин Владимиров

10:09 | 29.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Липсва комуникационна стратегия за плановете за офшорни вятърни паркове в Черно море, коментира пред БНТ експертът Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма. В тази връзка в сектора подкрепят идеята за закон за туристическите места и зони, който "да защитава гледката", коментиран преди време от министъра на околната среда Юлиан Попов. Според Драганов вятърните турбини в морето биха променили "културния елемент на екосистемата" и са заплаха за туризма

Експертът Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията отбеляза, че вятърните централи реално са невидими от брега. Те ще бъдат изградени навътре в морето, защото там ветровете са по-силни, а турбините се сливат с хоризонта, защото са сиви. Една турбина с височина около 150 метра има мощност от 10 мегавата и офшорните паркове осигуряват "близка до базовата енергия" и ще помогнат за намаляване на цената на електроенергията, допълни още той.

Туристите не искат да почиват в индустриална зона, категоричен беше обаче Драганов. Според него сезонът тази година се очаква да е рекорден и коментари за изграждането на "вентилатори" може да го провалят. "Където има перки, няма туризъм", каза още експертът.

Според Владимиров обаче в Северна Европа е точно обратното - в зоните с офшорни паркове се организират круизи в близост до турбините.

Всичко около изграждането на първите офшорни паркове на България е още много далечна перспектива. Например все още не са определени зоните, където ще може да се строи. При реалния старт на действията за изграждане на офшорните вятърни паркове ще бъдат правени анализи и оценки, които обхващат други проекти в Черно море, включително и енергийни, както и ефектите върху туристическия и рибарския сектор, увери още Владимиров.

Той отбеляза, че ако строителството на такъв парк започне днес, той ще бъде готов за експлоатация към 2031-2032 година.

В рибарския сектор също са готови на протести заради изграждането на вятърни паркове, които ще са "на пътя на рибата". Според рибари вибрациите от турбините ще изгонят рибата и ще ограничат поминъка им. Мартин Владимиров обаче отбеляза, че няма такива данни при нито един от вятърните паркове, изградени вече в Северно море. Нещо повече - постаментите на турбините привличат миди, които на свой ред привличат и рибите.

Вибрации има при строителството на основите, но компаниите изграждат балони, които намаляват ефектите от строителството и това също не се отразява върху рибните пасажи, обясни той.

Владимиров коментира още, че Румъния планира изграждането на вятърни турбини в Черно море, а "перките" отдавна са част от Северно море.

Законът за енергията от ВЕИ в морските пространства беше одобрен на първо четене на 25 януари, внесен от управляващото мнозинство. От опозицията бяха категорични, че той ще разруши туризма в страната. Вносителите на законопроекта от ПП-ДБ обаче отбелязаха, че става дума за строителство в зоната 20-50 км навътре в морето, което няма да попречи на нито един икономически сектор, включително и на корабоплаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Не си струва дебатирането по този въпрос,Твърде малко вероятно е някой да прояви интерес към подобна инвестиция в Черно море.Твърде скъпо ще излезе, и при очакван капацитетен фактор от 35-40% и 25 години полезен живот няма да си струва.А и условията не са особено подходящи, липсват достатъчно големи плитки пространства далеч от брега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 месеца
До: 0pk: Няма да има офшорни ветропаркове, споко. Няма да има и 7-8 блок в АЕЦ. Щом Малтинчо и Ташка фон Мюнхаузен се тръшкат, надуват кааппути и чакат от *Продължаваме Измамата -Д(е)Б(или)* да направят нещо, гаранция, че или само плямпане, или ще е нещо недъгаво и доникъде, като паметника, Шенген, Конституцията и Конституционния съд и кмета Васо ДеСето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 2 месеца
До: zelka007 ти все под такива перки си прекарваш отпуската и не-не-ти пречи? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
zelka007
преди 2 месеца
имах си аз , на четирихилядниците квuчунгери от опозицията да не им пречи нещо , което премахва природен газ от енергийното уравнение на държавата ... :))) ... точно турбините ще пречат на туризЪма , а не купищата несъбран/разпилян отпaдък около контейнерите , ултра задръстванията , некачествената храна , и онези кафеви купчинки задръстващи повсеместно малкото или напълно липсващи тоалетни по плажове и къмпинги ... баш турбините ни са проблема ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още